Gifbeker AZ nog niet leeg na nieuwe dreun tegen Fortuna

AZ heeft zaterdag een nieuwe dreun te verwerken gekregen. De Alkmaarders werkten tegen Fortuna Sittard een achterstand weg, maar gaven de overwinning vervolgens weer uit handen. Zian Flemming was met een late goal goud waard voor de Limburgers.

Fortuna Sittard
3 - 3
AZ
AZ

AZ-trainer Arne Slot had te maken met personele problemen. Calvin Stengs zat een schorsing uit na zijn rode kaart in de eerste competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle (1-1). In dezelfde week werd AZ door Dinamo Kiev uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Oussama Idrissi ontbrak tegen Fortuna vanwege een blessure. Daarom stonden Zakaria Aboukhlal en Albert Gudmundsson naast spits Myron Boadu. Achterin vormden Pantelis Hadzidiakos en Timo Letschert opnieuw het centrale duo. Ook Ron Vlaar was er niet bij vanwege een blessure.

Het nog puntloze Fortuna kreeg binnen tien minuten al een moraalboost tegen dat centrale duo van AZ, want Zian Flemming opende de score voor de Limburgers. De van PEC overgekomen aanvallende middenvelder kreeg de ruimte van de Alkmaarse defensie en liet doelman Marco Bizot kansloos met een knal van afstand.

Zoals Fortuna uit het niets de leiding nam in Sittard, zo maakte de thuisploeg halverwege de eerste helft uit het niets gelijk. Gudmundsson kreeg het na een voorzet van Aboukhlal niet voor elkaar om de bal in het doel te schieten, maar achter hem stond Dani de Wit. De aanvallende middenvelder zorgde er met een bekeken tikje over keeper Aleksei Koselev voor dat de stand 1-1 werd.

Na een moeizame start ging het AZ daarna beter af, maar een voorsprong bleef in de eerste helft uit. Wel kregen de bezoekers kansen via Owen Wijndal, die stuitte op Koselev, en Aboukhlal, die na een goede actie over het doel schoot. Richting de rust ging een poging van Boadu nog naast, waardoor er na 45 minuten een gelijke stand op het bord stond.

Waar de voorsprong in de eerste helft nog uitbleef, volgde die na rust al vroeg voor AZ. Koselev pakte een voorzet van Fredrik Midtsjø uit de lucht, maar bij het neerkomen op de grond liet de doelman de bal weer los. Branislav Ninaj voorkwam met een tackle dat Gudmundsson kon uithalen. Teun Koopmeiners kreeg de bal vervolgens voor zijn voeten en schoot alsnog raak voor AZ: 1-2.

Na een mogelijkheid voor Gudmundsson beet Fortuna wat voor van zich af. Bizot bracht tot twee keer toe redding op een poging van Flemming, die verreweg de gevaarlijkste man aan Limburgse zijde was. Toch kwam AZ uiteindelijk op 1-3. Ninaj verspeelde op knullige wijze de bal aan De Wit, voor wie de weg naar het doel vervolgens open lag. Koselev kwam uit, waarna De Wit aflegde op Boadu en hem zo zijn tweede goal van het seizoen gunde.

Even leek de wedstrijd door de derde Alkmaarse treffer beslist, maar Fortuna maakte het nog spannend. De ingevallen Emil Hansson kreeg de bal na wegwerken van Koopmeiners voor zijn voeten, had ruimte en haalde uit. Met een schuiver zorgde de Zweed voor 2-3. Lang leek het in die score te eindigen, tot Flemming in de zesde minuut van de extra tijd alsnog voor 3-3 zorgde.