Gianluigi Donnarumma: grootmeester in ontrouw

Reacties

Hoewel zijn contract bij AC Milan nog een jaar doorloopt, lijkt de positie van Gianluigi Donnarumma bij de club nu al onhoudbaar nadat donderdag kenbaar werd dat hij zijn verbintenis niet verlengt. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich op bijzondere wijze.

Gianluigi Donnarumma: grootmeester in ontrouw

Milan gaf donderdag een persconferentie om kenbaar te maken dat het grootste keeperstalent ter wereld de club volgend jaar transfervrij verlaat. Italiaanse media schrijven dat de zaak van meet af aan gecompliceerd lag door een conflict tussen zijn zaakwaarnemer Mino Raiola en de directie van Milan. Dat conflict zou in de loop van de onderhandelingen dermate ver zijn opgelopen, dat Raiola op een zeker moment weigerde met technisch directeur Massimiliano Mirabelli te praten. Het niet tot overeenstemming komen over een nieuw contract van Donnarumma (18) kan als ultieme escalatie worden gezien.

De achterban van AC Milan is woedend op Donnarumma, die sinds zijn doorbraak twee seizoenen geleden geen gelegenheid onbenut liet om zijn liefde voor de club kenbaar te maken, maar achter de schermen slechts bezig lijkt geweest om een toptransfer te realiseren. Vermoedelijk naar Juventus, waar het verwachte pensioen van Gianluigi Buffon exact samenvalt met het verstrijken van het contract van Donnarumma bij Milan.

Tussen alle woede-uitbarstingen van supporters en bespiegelingen van experts stak een anekdote van Giocondo Martorelli er donderdag bovenuit. Martorelli is voetbalscout en 'ontdekte' Donnarumma in die hoedanigheid op tienjarige leeftijd in Napels. 'Mij zijn ontdekker noemen is misschien iets te veel eer, want zelfs een blinde kon zijn talent zien', aldus Martorelli tegenover TMW. 'Maar wat er nu gebeurd is tussen hem en Milan verbaast mij niet. Maar daarvoor moet je de geschiedenis kennen.'

Kort nadat hij Donnarumma heeft zien spelen in Zuid-Italië, belt Martorelli naar Milaan om de jonge doelman daar aan de bak te krijgen. Dat telefoontje gaat echter niet naar AC Milan, maar naar Internazionale. Die club is enthousiast en neemt het jonge talent onder zijn hoede. Donnarumma blijft in Zuid-Italië, maar reist regelmatig af naar Milaan voor trainingen bij Inter, dat de intentie heeft om hem in de jeugdacademie op te nemen zodra hij veertien jaar is.

'Na vier intense jaren zou het zover komen. Gianluigi en zijn ouders waren het eens met Inter', herinnert Martorelli zich. 'Maar wat gebeurde er een dag later? Toen zat de familie ineens bij AC Milan, waar ze zonder enige waarschuwing vooraf vervolgens een contract tekenden. Met die geschiedenis vind ik het niet heel raar dat hij Milan op deze manier verlaat. Het verbaast mij vooral dat mensen dit niet hebben zien aankomen, want dit is gewoon al een keer eerder gebeurd.'

Wat nu voor Donnarumma? Kiest hij ervoor om nog een seizoen te keepen bij Milan, waar hij van publiekslieveling verworden is tot persona non grata, of stuurt hij om die reden aan op een zomerse transfer?

De jongeling moet die beslissing nemen in de wetenschap dat geen enkel bedrag de door hem opgelopen reputatieschade kan compenseren. Waar zijn eerste vechtscheiding onder de radar bleef, zal de tweede de rest van zijn voetbalcarrière tekenen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.