Geweldige uithaal Hendrix voorkomt kampioenskater PSV

PSV is in zijn eerste wedstrijd als kampioen van het seizoen 2017/18 ontsnapt aan een nederlaag. Roda JC Kerkrade leek lange tijd op weg naar een onverdiende (maar zeer welkome) zege, voordat Jorrit Hendrix vijf minuten voor tijd met een fantastische uithaal voor de 2-2 zorgde.

Drie dagen na het binnenhalen van de landstitel en twee dagen na de huldiging wijzigde PSV-coach Phillip Cocu zijn elftal flink. Jeroen Zoet, Marco van Ginkel en Luuk de Jong zaten niet eens bij de wedstrijdselectie, terwijl Nicolas Isimat-Mirin, Santiago Arias en Gastón Pereiro op de bank begonnen. Dit bood talenten als Pablo Rosario, Mauro Júnior en Sam Lammers de kans om zich te laten zien in Kerkrade. Hendrix droeg voor het eerst de aanvoerdersband om zijn arm.

Ondanks de vele wijzigingen was PSV in het Parkstad Limburg Stadion de betere ploeg. Na twintig minuten leek de kampioen ook op voorsprong te komen, maar een treffer van Hirving Lozano werd afgekeurd, omdat de Mexicaan bewaker Patrick Banggaard op de hakken had getikt. Lammers schoot even hierna bij een grote kans over en niet veel later kwam Roda aan de overkant uit het niets op voorsprong. Jannes Vansteenkiste werkte op aangeven van Gyliano van Velzen, en geheel tegen de verhoudingen in, de 1-0 binnen. PSV-doelman Eloy Room was kansloos.

Feest bij Roda JC na de onverdiende 1-0.

Lang bleef de voorsprong van Roda niet staan. Precies drie minuten na de openingstreffer stond het alweer gelijk, dankzij een knappe actie van Lozano. De aanvaller dribbelde vanaf het centrum naar rechts en klopte Roda-doelman Hidde Jurjus met een diagonaal schot in de verre hoek. Jurjus (door Roda gehuurd van PSV) zag er bij deze goal niet goed uit. PSV verzuimde om na de gelijkmaker door te drukken. De bezoekers kregen opvallend veel ruimte, maar deden daar in het restant van de eerste helft te weinig mee. In de tweede helft was dat niet anders.

PSV was ook na rust sterker dan Roda, dat aanvallers Donis Avdijaj en Dani Schahin miste vanwege schorsingen, maar toch kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Vier minuten na rust raakte Mikhail Rosheuvel al met een verwoestende uithaal de lat en een klein kwartier later verraste Simon Gustafson Room met een geplaatst en hard schot vanuit de tweede lijn: 2-1. Voldoende voor de overwinning was dat niet. Vijf minuten voor tijd zorgde Hendrix voor een remise, door de bal van grote afstand verwoestend in de kruising te rammen. Jurjus voorkwam hierna nog de zege voor PSV door geweldig te redden bij een kopbal van Joshua Brenet.

In de poging om de nacompetitie nog te ontlopen schiet Roda niet veel op met dit gelijkspel. De ploeg van Robert Molenaar heeft nu drie punten minder dan nummer vijftien NAC Breda, dat later deze woensdag nog tegen Sparta Rotterdam speelt en bovendien een veel beter doelsaldo heeft. Wanneer NAC weet te winnen op Het Kasteel, weet Roda vrijwel zeker dat het dit seizoen bij de onderste drie zal eindigen.