Geweldig rendement Pereiro bij PSV, El Khayati schrijft geschiedenis

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de vierde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Geweldig rendement Pereiro bij PSV, El Khayati schrijft geschiedenis
FC Emmen
FC Emmen
1 - 1
De Graafschap
De Graafschap

Michael Chacón werd de eerste speler dit Eredivisie-seizoen die minstens veertig passes verzond in een Eredivisie-duel (41) met een 100 procent passnauwkeurigheid, vorig seizoen presteerden alleen Matthijs de Ligt en Sebastian Jakubiak dat ook (ook 41).

De Graafschap maakte in de 88ste minuut gelijk tegen FC Emmen, slechts één keer in de Eredivisie voorkwamen de Superboeren later in een uitwedstrijd een nederlaag: in 1975 werd er in de 90e minuut een punt gered tegen MVV.

• Drie van de laatste vijf competitiedoelpunten van Fabian Serrarens (Eredivisie en Eerste Divisie) vielen in de 88e minuut of later; hij is dit kalenderjaar clubtopscorer van De Graafschap met tien goals in 21 competitieduels.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• VVV-Venlo wist voor de negende keer op rij niet te winnen van sc Heerenveen in een Eredivisie-duel; in geen van de vijftien ontmoetingen met de Friezen op het hoogste niveau hielden de Venlonaren de nul.

Patrick Joosten, die voor het eerst een Eredivisie-goal van binnen het strafschopgebied maakte, scoorde bij zijn Eredivisie-debuut voor VVV-Venlo; namens FC Utrecht had hij zeventien competitieduels nodig voor zijn eerste treffer.

• Sam Lammers, die zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 14 mei 2017 maakte (toen namens PSV tegen PEC Zwolle), maakte zijn drie Eredivisie-goals met links, rechts en het hoofd.

PSV
PSV
6 - 1
Willem II
Willem II

• PSV benutte de laatste veertien strafschoppen in de Eredivisie, nadat de club zeven van de veertien penalty's daarvoor niet in een doelpunt wist om te zetten.

Gastón Pereiro was direct betrokken bij tien goals in zijn laatste tien competitieduels (7 goals, 3 assists).

Fran Sol werd de eerste speler die namens Willem II vier Eredivisie-doelpunten maakte tegen PSV.

Excelsior
Excelsior
2 - 4
ADO Den Haag
ADO Den Haag

• ADO Den Haag maakte voor het eerst minimaal vier doelpunten in een uitwedstrijd in de Eredivisie sinds 14 februari 2016, ook toen tegen Excelsior (2-4).

• Abdenasser El Khayati werd de eerste speler ooit in de Eredivisie met vier goals voor ADO Den Haag in een uitwedstrijd. El Khayati werd tevens de eerste speler met drie doelpunten van buiten het strafschopgebied in een Eredivisie-duel sinds Dries Mertens op 15 mei 2011 (namens FC Utrecht tegen AZ).

• El Khayati werd de eerste ADO-speler ooit die verantwoordelijk was voor zes opeenvolgende Eredivisie-treffers van de ploeg uit de Hofstad.

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

• De vier treffers van Fortuna dit Eredivisie-seizoen vielen allemaal na rust; de ploeg uit Sittard is de enige ploeg die dit seizoen nog niet voor rust wist te scoren.

• FC Utrecht wist voor het tiende uitduel op rij in de Eredivisie de nul niet te houden, de langste reeks voor de Domstedelingen sinds december 2014 (toen 32 duels op rij).

• Sean Klaiber had 127 balcontacten tegen Fortuna, minimaal 56 meer dan iedere andere speler van FC Utrecht (Joris van Overeem tweede met 71 balcontacten).

FC Groningen
FC Groningen
0 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• FC Groningen verloor voor het eerst sinds augustus 2016 opeenvolgende thuiswedstrijden in de competitie, toen ging het om de eerste twee thuisduels van Ernest Faber.

• Django Warmerdam was de enige FC Groningen-speler die tegen PEC een schot tussen de palen wist te lossen (2) en kwam tot meer balcontacten in de vijandelijke zestien dan iedere andere speler in dit duel (5).

• Sepp van den Berg (16 jaar en 256 dagen) kwam voor de tiende keer in actie in de Eredivisie en loste Clarence Seedorf (17 jaar en 3 dagen) af als jongste speler die deze mijlpaal bereikte.

Heracles Almelo
Heracles Almelo
3 - 2
AZ
AZ

Geen ploeg schoot dit seizoen zo vaak van buiten de zestien op doel als Heracles (13 keer); de Heraclieden maakte 50% van hun doelpunten (4 van de 8) dit seizoen van buiten het strafschopgebied, een hoger percentage dan elke andere ploeg dit seizoen.

• Kristoffer Peterson is de vierde Heracles-speler met minimaal vier goals in zijn eerste vier duels van een Eredivisie-seizoen, na Hennie van Nee (1964/65), Herman Morsink (1964/65) en Oussama Tannane (2015/16).

• Bjørn Johnsen is sinds de zomer van 2017 gedeeld topscorer in de Eredivisie (21, gelijk met Alireza Jahanbakhsh), terwijl er in dezelfde periode geen speler is met meer goals als invaller (4, met Ismail Azzaoui).

Vitesse
Vitesse
0 - 4
Ajax
Ajax

• Ajax evenaarde de grootste uitzege op Vitesse in de Eredivisie (1-5 op 29 november 2009); voor de derde keer ooit maakten de Amsterdammers minstens vier goals op bezoek bij Vitesse in de Eredivisie.

Na de rust kwam Vitesse tot negentien schoten, twaalf meer dan Ajax en het hoogste aantal voor de Arnhemmers in een helft van een Eredivisie-duel sinds 22 november 2014 (23 schoten tegen AZ).

• Hakim Ziyech heeft in 2018 al meer Eredivisie-goals van buiten het strafschopgebied gemaakt (6) dan in 2016 en 2017 bij elkaar (5).

Feyenoord
Feyenoord
4 - 2
NAC Breda
NAC Breda

• Feyenoord kwam in de laatste vijf thuisduels in de Eredivisie steeds minimaal drie keer tot scoren, de langste reeks voor de Rotterdammers sinds 1992.

• Feyenoord had tegen NAC de hoogste passnauwkeurigheid in een Eredivisie-duel (90,6%) sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11); Jan-Arie van der Heijden zag al zijn 69 passes bij een ploeggenoot aankomen, Arnold Kruiswijk was de laatste Eredivisiespeler die meer passes gaf en daarin foutloos was (82 passes tegen NAC in 2014).

• NAC Breda werd de eerste ploeg ooit die vier verschillende keepers gebruikte in de eerste vier speelronden in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.