Geschrokken Spanje houdt hoop: 'Alles nog in eigen hand'

Spanje was lange tijd ongenaakbaar in thuiswedstrijden, maar maandagavond ging het weer eens mis. Engeland was met 2-3 te sterk en dat kwam hard aan bij de Spanjaarden.

Voor de wedstrijd tegen Engeland was Spanje liefst 38 competitieve interlands ongeslagen in eigen huis. Het land won 34 keer en speelde vier keer gelijk. Griekenland was in juni 2003, 5609 dagen geleden, het laatste land dat in Spanje van de Zuid-Europeanen won.

Engeland deed dat kunstje maandag over en kwam bovendien drie keer tot scoren in Sevilla. Zo kreeg Spanje voor het eerst in de historie drie doelpunten tegen in een competitieve interland in eigen huis. Al die goals vielen in de eerste helft. 'De reactie van de ploeg in de rust? Dat we de eerste helft zo snel mogelijk wilden vergeten', zei Sergio Ramos (foto), die de tweede Spaanse treffer maakte, dan ook.

Bondscoach Luis Enrique sloot zich aan bij de woorden van zijn aanvoerder. 'In de rust heb ik de spelers moed ingesproken en in de tweede helft hebben we Engeland continu teruggedrongen. We hebben alles nog in eigen hand. We spelen nu uit tegen Kroatië en moeten winnen om de finaleronde te halen.'

Toch schrok Enrique wel van de manier waarop Spanje in de eerste helft voor de dag kwam. 'Onze eerste helft was erg slecht, daar hoeven we niet omheen te draaien. We maakten heel veel persoonlijke fouten. Deze nederlaag komt hard aan, maar we moeten het accepteren.'