Gerbrands baalt ondanks nettowinst van forse belasting

Reacties

PSV gaat binnenkort om tafel met de KNVB om te ageren tegen bepaalde belastingen die het opgelegd heeft gekregen. Dat maakte algemeen directeur Toon Gerbrands dinsdagmiddag bekend.

Gerbrands baalt ondanks nettowinst van forse belasting

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers – PSV presenteerde dinsdagmiddag een nettowinst van zo'n drie miljoen euro – trok Gerbrands fel van leer tegen enkele 'nieuwe belastingen waarmee PSV de laatste tijd is geconfronteerd'. Hij richtte zich daarbij onder meer op de crisisheffing, een werkgeversbelasting die PSV moet betalen voor werknemers die boven een bepaald bedrag verdienen.

Zijn aandacht ging echter vooral uit naar de heffing op excessieve vertrekvergoedingen. Die is drie jaar geleden met name in het leven geroepen voor het bedrijfsleven. Werkgevers moeten door die regeling extra belasting betalen over gouden handdrukken die niet functionerende - en dus vertrekkende - werknemers ontvangen. De Tweede Kamer heeft besloten dat ook voor het betaald voetbal in te voeren, en dat is tegen het zere been van Gerbrands.

Het geldt namelijk voor spelers die bij een transfer meedelen middels een doorverkooppercentage, zoals onlangs Georginio Wijnaldum en Memphis Depay. Gerbrands: 'Stel: een speler vertrekt voor tien miljoen en heeft een doorverkooppercentage van tien procent. Hij krijgt dan één miljoen als bonus. Maar over dat bedrag moet PSV dan 75 procent belasting betalen, terwijl de speler daarover nog eens 52 procent inkomstenbelasting moet betalen.' Die post kostte PSV het afgelopen jaar vier miljoen euro, samen met de crisisheffing komt het bedrag op negen miljoen.

De excessieve vertrekvergoeding is om meerdere redenen onterecht, zo vindt Gerbrands. 'Ten eerste omdat de regering over dat hypothetische bedrag van één miljoen liefst 127 procent  belasting - 52 procent van de speler en 75 procent van de club - incasseert. Ten tweede omdat het niet gaat om iemand die niet functioneert, maar om een werknemer die door goede prestaties een mooie stap maakt. En ten derde omdat niet de werknemer, maar de club het moet betalen. Dat is toch te gek voor woorden?'

En dus moet er volgens hem iets veranderen, met name vanwege de positie van het Nederlands voetbal. 'Wij gaan als PSV zijnde over een paar weken om tafel met KNVB-directeur Bert van Oostveen om dit aan te kaarten. Dit geldt namelijk ook voor clubs als Ajax en Feyenoord. Als het nu alleen zou gelden voor nieuwe contracten: oké. Maar het geldt dus ook voor contracten die jaren geleden zijn afgesloten.' Of een eventuele opstand heel veel effect zal sorteren, betwijfelt Gerbrands. 'Ik denk dat wij de strijd verliezen op basis van beeldvorming. Mensen denken vaak: die voetballers verdienen toch genoeg.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.