Gepromoveerd Parma hard op weg naar magische wederopstanding

Reacties

Twee jaar na het faillissement van Parma heeft de club de Serie A weer in zicht. De ploeg, die voor de eeuwwisseling indruk maakte op Europees niveau, won zaterdagavond met 2-0 van Alessandria in de finale van de play-offs en promoveert daardoor naar de Serie B.

Gepromoveerd Parma hard op weg naar magische wederopstanding

Parma werd in 2015 failliet verklaard en maakte als amateurclub een doorstart in de Serie D. In het eerste jaar als amateurploeg werd Parma met overmacht kampioen op het vierde niveau van Italië. In het hele seizoen werd niet verloren en aan het einde van de competitie stond de ploeg met het imposante aantal van 94 punten in handen. Dit was ruim voldoende voor promotie naar de Lega Pro.

Veel fans bleven Parma trouw na het faillissement. Zo werd het record van aantal verkochte seizoenskaarten in de Serie D met gemak verbroken.
Veel fans bleven Parma trouw na het faillissement. Zo werd het record van aantal verkochte seizoenskaarten in de Serie D met gemak verbroken.

Ook op het derde niveau van Italië imponeerde de tweevoudig UEFA Cup-winnaar. Kampioen werd Parma weliswaar niet, maar als runner-up met zeventig punten kon de club terugkijken op een succesvol seizoen. Een plek in de play-offs voor promotie werd veiliggesteld en in de nacompetitie bleef Parma goed presteren. Voormalig Serie A-club Piacenza werd opzij gezet en ook in de kwart- en halve finale ging het Parma goed af.

In de finale van de play-offs deed Parma uiteraard een beroep op Alessandro Lucarelli (hoofdfoto rechtsboven). De ervaren mandekker, met een kleine vierhonderd wedstrijden in de Serie A op zijn cv, bleef Parma trouw na het faillissement. Op 39-jarige leeftijd miste Lucarelli slechts een handjevol wedstrijden in de Lega Pro en ook in de eindstrijd van de play-offs was de Italiaan een stabiele factor in het elftal van Parma.

Al na elf minuten spelen werd Alessandria op een achterstand gezet. Manuel Scavone zette de 1-0 op het scorebord en bracht hoop in de harten van de fans. Toen twintig minuten voor tijd ook nog de 2-0 werd gemaakt (Manuel Nocciolini) kon het feest beginnen voor Parma. De club krijgt volgend seizoen een kans op de terugkeer naar de Serie A, alhoewel een magisch voetbaljaar nodig is om dat te bewerkstelligen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.