Geplaatste status bij EK-loting lonkt voor Oranje

Reacties

Door de overwinning van Nederland op Duitsland is de kans meer dan reëel dat Oranje over anderhalve maand een geplaatste status geniet bij de loting voor de EK-kwalificatie.

Geplaatste status bij EK-loting lonkt voor Oranje

Bij het indelen van de potten gaat de UEFA namelijk uit van de rangschikking in de Nations League. De toptien bij de eindafrekening in november loot als groepshoofd mee. Met andere woorden: twee van de twaalf landen in Divisie A zullen genoegen moeten nemen met een plek in pot 2.

Op deze algemene rangschikking staat Oranje thans zevende met drie punten uit twee wedstrijden. Momenteel zijn Kroatië (één punt) en IJsland (nul punten) de landen die onderaan bungelen in Divisie A. Zoals het er nu voorstaat, ontloopt Nederland bij de loting toplanden als België en Spanje.

De loting voor de EK-kwalificatie wordt op zondag 2 december vanaf 12.00 uur verricht in het Convention Centre in Dublin. Er zullen tien groepen worden geformeerd: vijf van vijf landen en vijf van zes landen.

Het staat al vast dat de vier poulewinnaars van Divisie A in de Nations League in een poule met vijf landen belanden. Deze teams zijn namelijk al extra belast met de eindronde van het nieuwe toernooi in juni 2019. Mocht Oranje stunten en Duitsland én Frankrijk voorblijven, dan heeft Nederland dus een extra voordeeltje.

De toptwee van elke kwalificatiepoule kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK, de resterende vier tickets worden in het voorjaar van 2020 verdeeld in play-offs. Hierbij komt de Nations League weer om de hoek kijken. Als Oranje via de reguliere kwalificatieroute naast een ticket grijpt, krijgt het een herkansing als de andere landen in Divisie A wél hun favorietenrol waarmaken. Hier kun je lezen hoe dit precies werkt.

Rangschikking Nations League:

Land Duels en punten
Spanje 2-6
België 2-6
Portugal 2-6
Frankrijk 2-4
Italië 3-4
Zwitserland 2-3
NEDERLAND 2-3
Engeland 2-1
Polen 3-1
Duitsland 2-1
Kroatië 2-1
IJsland 2-0

Momenteel vallen Kroatië en IJsland buiten de boot

'Het is sinds jaren weer leuk om bondscoach van Oranje te zijn'
Wijnaldum grapt over juichen met Memphis
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.