Gemengde gevoelens Stengs, hoofdklasser laat Heerenveen even schrikken

AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker. De ploeg van trainer John van den Brom won van VVV-Venlo, waar Calvin Stengs zijn rentree maakte. Hoofdklasser Groene Ster mocht even hopen op een stunt tegen SC Heerenveen.

AZ
AZ
2 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

AZ herstelde zich na de pijnlijke thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen SC Heerenveen (2-3). Mats Seuntjens, die als spits acteerde bij de Alkmaarders, opende de score. Lang leek dat ook de uitslag te zijn. VVV was duidelijk niet naar Alkmaar gekomen om aan te vallen. De Limburgers speelden defensief en loerden op de counter.

Heel veel leverde die tactiek niet op. AZ was duidelijk de betere ploeg en kreeg via Thomas Ouwejan, Guus Til en Albert Gudmundsson ook prima kansen, maar doelman Lars Unnerstall liet zien in vorm te zijn. De keeper was een minuut na rust echter kansloos toen Seuntjes een voorzet van Til tegen de touwen liep. Oussama Idrissi maakte er in de slotfase nog 2-0 van.

Stengs maakte vervolgens als invaller zijn rentree in de Alkmaarse hoofdmacht na maandenlang blessureleed en mocht aanleggen vanaf elf meter toen AZ een strafschop kreeg. Helaas voor hem stopte Unnerstall zijn inzet.

Groene Ster
Groene Ster
1 - 3
sc Heerenveen

Heerenveen ploeterde in de eerste ronde al tegen Katwijk (0-1) en had het ook tegen hoofdklasser Groene Ster niet makkelijk. De thuisploeg kwam vlak voor rust zelfs op voorsprong via Chefrino Eind. Heerenveen herstelde zich na rust, waarschijnlijk na een donderspeech van trainer Jan Olde Riekerink. Ben Rienstra en Arber Zeneli zorgden ervoor dat er na vijftig minuten 1-2 op het scorebord stond. Sam Lammers zorgde vervolgens voor de derde Friese treffer.

FC Utrecht
FC Utrecht
5 - 1
ASWH
ASWH

FC Utrecht werd even aan het wankelen gebracht door de amateurs van ASWH. Na de vroege openingstreffer van Gyrano Kerk zorgde Jesper van den Bosch namelijk voor 1-1. Zeven minuten later herstelde Joris van Overeem de Utrechtse voorsprong. Nadat ASWH'er Clarence Bijl er met een rode kaart (twee keer geel) vanaf moest, liep Utrecht uit door twee goals van Sander van de Streek en een van Cyriel Dessers.

Willem II
Willem II
5 - 0
Spakenburg
Spakenburg

Willem II kende in eigen huis weinig moeite met Tweededivisionist Spakenburg. Verdediger Jordens Peters startte na maanden blessureleed in de basis bij de Tilburgers en zag Fran Sol de score na tien minuten openen. Via Daniel Crowley werd het 2-0. Donis Avdijaj sloeg na rust twee keer toe en maakte er binnen een uur 4-0 van. Het slotakkoord was aan Sol, die in de slotfase zijn tweede goal van de avond maakte.