Gemeente redt Vitesse van ondergang

Na de sportieve redding door trainer Edward Sturing heeft de gemeente Arnhem Vitesse in financieel opzicht van de ondergang gered. Bij de tweede behandeling van het reddingsplan stemde de gemeenteraad in met het college-voorstel.

Gemeente redt Vitesse van ondergang

In de aanloop naar de raadsvergadering had een peiling van De Gelderlander uitgewezen dat er een nipte meerderheid in de gemeenteraad was. Die peiling bleek een spannender verloop te voorspellen dan de werkelijke uitkomst uiteindelijk aangaf. Met 24 tegen vijftien stemmen werd het voorstel tot redding van Vitesse aangenomen.

De gemeente Arnhem kreeg het groene licht het Gelredome en de grond rond het stadion te kopen voor een bedrag van 23,9 miljoen euro. Daarnaast wordt het lopende krediet van 5,4 miljoen euro omgezet in een lening aan Vitesse. De gemeente stelt als voorwaarden dat Vitesse en het Gelredome opgaan in één holding en dat de leiding van de voetbalclub opstapt.

Met de voor Vitesse positieve stemming is een einde gekomen aan het getouwtrek in de Arnhemse raad. Op 24 april zou een uitspraak komen over het reddingsplan, dat het college van B en W had opgesteld. Maar de gemeenteraad stelde het besluit toen uit, omdat het meer tijd wilde om een oordeel te vellen over het reddingsplan. Bovendien was op dat moment nog onzeker of Vitesse ook in het nieuwe seizoen in de Holland Casino Eredivisie zou spelen.

Een degradatie zou de basis wegtrekken onder het plan, waarmee een bedrag van bijna dertig miljoen euro is gemoeid. Trainer Edward Sturing hield Vitesse in de eredivisie, waarmee aan de belangrijke eerste voorwaarde was voldaan. Het plan kwam echter vorige week op losse schroeven te staan, toen Vitesse samen met het Gelredome en projectontwikkelaar TCN een eigen plan presenteerde.

De gemeente reageerde aanvankelijk verbaasd op het initiatief, dat op essentiële onderdelen verschilt van het gemeente plan. 'Het is inmiddels redelijk gesust', zei Vitesse-bestuurslid Jan Snellenberg in Voetbal International, die er weinig voor voelde op te stappen. Tot een afwijzing van het college-voorstel kwam het niet, zodat een vertrek van de bestuurders van Vitesse onafwendbaar is. 'Wij hebben onmiddellijk toegezegd dit te zullen doen', aldus demissionair voorzitter Jos Vaessen tijdens het debat. Voor Michael Dingsdag had de uitkomst van de raadsvergadering een speciale betekenis. De verdediger zou bij een positieve uitkomst een contract krijgen bij Vitesse. Dingsdag speelt dus ook volgend seizoen in het shirt van Vitesse.

Bekijk hier al onze video's