Gemeente Enschede akkoord met reddingsplan FC Twente

Reacties

De gemeenteraad van Enschede heeft vanavond ingestemd met het voorstel om FC Twente een garantstelling voor 32 miljoen euro te verlenen. In ruil hiervoor krijgt de gemeente verregaande zeggenschap in het beleid van de club, zowel financieel als sportief. Een faillissement is in elk geval voorlopig afgewend.

Gemeente Enschede akkoord met reddingsplan FC Twente

Met de garantstelling kan FC Twente de commerciële geldmarkt op om 32 miljoen euro te lenen. Met dat bedrag wordt een eerdere lening van 17 miljoen euro aan de gemeente Enschede terugbetaald. De overige vijftien miljoen wendt de club aan voor herfinanciering van de schulden.

Eerder deze week bereikte FC Twente al een crediteurenakkoord met verschillende schuldeisers. Die verleenden voor 5,7 miljoen euro aan kwijtscheldingen, terwijl voor 10,3 miljoen euro aan schulden wordt omgezet in achtergestelde leningen. Door de garantstelling van de gemeente en de financiële hervormingen blijft de proflicentie voor FC Twente behouden en kan de club medio 2016 zelfs terugkeren in de veilige categorie 2 van de licentiecommissie.

Grolsch Veste
In ruil voor de garantstelling doet FC Twente afstand van zijn aandelen in de Grolsch Veste. Die worden ingebracht in een stichting, waarvan de club het stadion gaat huren. Daarvoor gaat FC Twente jaarlijks 2,5 miljoen euro huur en 125.000 euro aan onderhoudskosten betalen. Dat geld komt ten goede aan de gemeente.

De gemeenteraad wilde de garantstelling alleen verlenen indien FC Twente akkoord zou gaan met een uitgebreid en streng eisenpakket. Zo mag de club de eerste 4,8 miljoen euro aan toekomstige transferinkomsten niet herinvesteren in nieuwe spelers. Dat geld moet in een depot worden gereserveerd om te waarborgen dat FC Twente voldoende liquide middelen heeft om komende zomer de eerste huurafdracht van 2,5 miljoen euro voor het stadion te betalen.

René Hake strijdt met zijn ploeg tegen degradatie, maar het lijkt door de aanvullende eisen van de gemeente Enschede lastig te worden om de huidige selectie te versterken.
René Hake strijdt met zijn ploeg tegen degradatie, maar het lijkt door de aanvullende eisen van de gemeente Enschede lastig te worden om de huidige selectie te versterken.

Door de maatregel wordt het voor de Eredivisie-club een stuk lastiger om in de winterstop versterkingen aan te trekken. De selectie van trainer René Hake strijdt tegen degradatie en heeft dringend behoefte aan een kwaliteitsimpuls. Daarnaast grijpt de gemeente ook in, in het financiële beleid van de club. Zo kreeg FC Twente voor het komende seizoen een taakstellende bezuiniging van 6,7 miljoen euro opgelegd ten opzichte van de huidige kostenbegroting van 39,2 miljoen euro. Ook moet de club elk kwartaal een financiële rapportage uitbrengen aan de gemeente. Enschede stationeert verder voor minimaal twee jaar een toezichthouder binnen de BVO.

FC Twente heeft deze storm in elk geval overleefd, al kan de club mogelijk nog sancties tegemoetzien van de licentiecommissie en de FIFA. Puntenaftrek en een transferverbod zouden nog flinke sportieve gevolgen kunnen hebben. FC Twente is voorlopig gered, maar met de interventie van de gemeente is de club behalve het stadion ook haar autonomie kwijtgeraakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.