Gelredome is jarig: iconische sprint De Mos en bijzonder duel Van der Vaart

Reacties

Het is deze woensdag exact 22 jaar geleden dat Stadion Gelredome werd geopend, waarmee de grote droom van voorzitter Karel Aalbers werkelijkheid werd. We lichten vijf bijzondere wedstrijden in het onderkomen van Vitesse uit.

Gelredome is jarig: iconische sprint De Mos en bijzonder duel Van der Vaart
© Pro Shots

25 maart 1998: Vitesse - NAC Breda 4-1
De veel te vroeg overleden Dejan Curovic schreef al in de vijfde minuut historie door het eerste doelpunt te maken in Stadion Gelredome. De aanvaller verschalkte NAC Breda-doelman John Karelse op aangeven van Nikos Machlas, in dat seizoen de grote man bij Vitesse. Vanzelfsprekend was de Griek zelf die dag ook trefzeker: vlak voor tijd sloeg hij toe na voorbereidend werk van Martijn Reuser. Huidig Vitesse-trainer Edward Sturing had een basisplaats in deze historische wedstrijd. Mister Vitesse Theo Bos, die in 2013 overleed, viel vlak voor tijd in. De Arnhemmers finishten dat seizoen als derde, de beste notering in de clubhistorie.

9 november 2000: Vitesse - Internazionale 1-1
Rond de eeuwwisseling kon je in Nederland rustig spreken van een topvier. De hyperambitieuze Aalbers wilde zelfs Manchester United achterna. Vitesse was ook een vaste klant in Europese toernooien en in het najaar van 2000 scheef de ploeg bijna historie in de tweede ronde van het UEFA-toernooi. Het grote Internazionale kroop door het oog van de naald. Na de 0-0 in Milaan leek Bob Peeters Vitesse naar de volgende ronde schieten, maar vlak voor tijd oordeelde Dario Simic anders: 1-1. 'De wedstrijd duurde acht minuten te lang voor ons', treurde coach Ronald Koeman. 'Het is een grote teleurstelling, maar ik moet mijn spelers een compliment geven, want ze hebben goed gespeeld.'

24 december 2006: Vitesse - Ajax 4-2
Beelden om nooit te vergeten. Na de 3-2 van Fred Benson in de 89ste minuut zette Vitesse-trainer Aad de Mos het op een sprinten richting de juichende spelers. Zoals José Mourinho ooit deed na de goal van Costinha, waardoor hij met FC Porto Manchester United uitschakelde in de Champions League. Iedereen in het stadion wist, nu Ajax is gedecimeerd tot tien man na een rode kaart van Gabri, dat het gedaan was. Vitesse bewees over een enorme veerkracht te beschikken, want het was Ajax dat al na 35 minuten 0-2 leidde dankzij goals van Zdenek Grygera en Tom De Mul.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

6 oktober 2001: Nederland - Andorra 4-0
Vijf interlands werkte Oranje af in Gelredome. Drie keer werd het in vriendschappelijk verband 0-0, tegen Kameroen, Ghana (beide 1998) en Schotland (2000). Verder ging het oefenduel met Marokko met 1-2 verloren in 1999. Geen feestwedstrijden dus. De enige zege was er ook nog eens eentje uit de categorie 'nietszeggend.' Oranje wist voor aanvang van het treffen met Andorra dat het was uitgeschakeld voor deelname aan het WK 2002. In Stadion Gelredome ging het dus om des keizers baard. Waarom we ons deze interland toch herinneren? Door het debuut van de piepjonge Rafael van der Vaart na 67 minuten. De achttienjarige Ajacied loste Victor Sikora af.

18 november 2012: Vitesse - NEC 4-1
Met acht man een Eredivisie-wedstrijd beëindigen; het overkwam NEC uitgerekend in de derby tegen Vitesse. Victor Pálsson, Rémy Amieux en Ryan Koolwijk werden allemaal van het veld gestuurd, in respectievelijk de 42ste, 82ste en 83ste minuut. De formatie uit Nijmegen was via cultheld Melvin Platje nog wel op voorsprong gekomen, maar daarna namen Guram Kashia en Wilfried Bony de thuisclub bij de hand. Het door eigenaar Merab Jordania geformuleerde doel om landskampioen te worden in 2013 werd evenwel niet gehaald.

Bekijk hier al onze video's
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.