Gehavend Feyenoord onderuit tijdens historische avond NAC

Reacties

Feyenoord heeft voor het eerst in de Eredivisie-historie een thuisnederlaag geleden tegen NAC Breda: 0-2. De titelhouder slaagde er hierdoor niet in om de koppositie over te nemen van SC Heerenveen.

Gehavend Feyenoord onderuit tijdens historische avond NAC

Bij Feyenoord ontbraken een aantal zeer bepalende spelers. Ridgeciano Haps en Jens Toornstra moesten met een blessure toekijken, terwijl Steven Berghuis zijn schorsing uitzat. Het drietal werd vervangen door Sofyan Amrabat, Bilal Basaçikoglu en Miquel Nelom. Michiel Kramer stond door het ontbreken van Nicolai Jørgensen nog altijd in de spits.

De Rotterdammers verloren een week eerder van PSV (1-0) en wonnen doordeweeks in de strijd om de KNVB-Beker van ADO Den Haag (2-0). NAC Breda kon terugkijken op een overwinning in de Eredivisie tegen FC Groningen (2-1), maar flaterde woensdag in het bekertoernooi door te verliezen van de amateurs van Achilles'29 (4-3).

Feyenoord was na twaalf minuten gevaarlijk uit een corner, maar Jan-Arie van der Heijden raakte met zijn kopbal de lat. De formatie van Giovanni van Bronckhorst drukte de Brabanders achteruit, maar slaagde er niet in grote mogelijkheden te creëren. Sterker nog, de bezoekers kregen na iets minder dan half uur een levensgrote kans. Manu García zette een andere Manchester City-huurling, Thierry Ambrose, oog in oog met doelman Brad Jones. De Franse spits stuitte echter op de Feyenoord-goalie.

Na de waarschuwing van NAC, liep Feyenoord na 34 minuten alsnog in het mes. Karim El Ahmadi werkte de bal weg na een corner, waarna Angeliño de bal weer in het zestienmetergebied pompte. Vervolgens kopte Ambrose de bal voor het doel en tikte Giovanni Korte in vrijstaande positie de openingstreffer binnen. De ploegen gingen rusten met een 0-1 stand.

De winnende treffer van Giovanni Korte.
De winnende treffer van Giovanni Korte.

Vlak na de pauze zorgde een schreeuw van NAC om een penalty direct voor opschudding in De Kuip. Amrabat liep García onderuit, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis wuifde het incident gedecideerd weg. Jean-Paul Boëtius loste even later een schot, maar Mark Birighitti bracht redding. Aan de andere zijde schoot Ambrose vanuit een moeilijke hoek naast.

Vervolgens greep Van Bronckhorst na 56 minuten in door Basaçikoglu te vervangen door Sam Larsson. Direct hierna was er gevaar voor Feyenoord via Kramer. Na een voorzet van Boëtius kopte de spits naast het Bredase doel. Na een uur was Feyenoord wel heel dicht bij de gelijkmaker. Eerst redde Birighitti op een inzet van Nelom, waarna Amrabat de lat raakte.

Een kwartier voor het einde kreeg Feyenoord een ietwat gemakkelijk gegeven strafschop na een overtreding op Amrabat. Kramer nam plaats achter de bal, maar Birighitti bracht redding. Ook in de rebound van Boëtius kwam de Australische goalie als winnaar uit de strijd.

In de slotfase ging het zelfs helemaal mis voor Feyenoord. De ervaren doelman Jones probeerde de ingevallen Thomas Enevoldsen uit te kappen, maar dit ging gruwelijk mis. De Deen onderschepte en schoot de bal in het lege doel: 0-2. In de slotfase werd er niet meer gescoord, waardoor NAC een historische zege boekte in De Kuip.

Feyenoord wacht dinsdag een uitduel in de Champions League met Napoli, waarna de Rotterdammers zondag op bezoek gaan bij AZ. NAC wacht zaterdag een belangrijke thuiswedstijd tegen ADO Den Haag.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.