Gehavend Ajax moet nog flink zweten na bliksemstart in Zwolle

Reacties

Ajax heeft zijn voorsprong in de Eredivisie vrijdagavond uitgebreid op bezoek bij PEC Zwolle, al kostte het meer moeite dan Erik ten Hag waarschijnlijk lief was vlak voor de Champions League-verplichtingen. Het niveau bij de koploper daalde flink na een vliegende start.

Gehavend Ajax moet nog flink zweten na bliksemstart in Zwolle
© Pro Shots
PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 4
Ajax
Ajax

Ten Hag kon zijn selectie het uitduel met RKC Waalwijk van twee weken geleden voorhouden om aan te tonen hoe groot de problemen kunnen worden als de scherpte er niet volledig is. De coach vertelde vooraf al dat een extra waarschuwing niet nodig was geweest, zijn spelers oogden voor de start al scherp en dat was ook zo in de openingsfase. Ajax schoot uit de startblokken en kwam in de zesde minuut al op voorsprong, met dank ook aan PEC-goalie Xavier Mous. De doelman grabbelde bij een voorzet van Noussair Mazraoui en Quincy Promes kon zo van dichtbij scoren: 0-1.

Mazraoui was de opvallendste naam in de Ajax-basis. De keuze voor de Marokkaanse international had volgens Ten Hag te maken met het feit dat hij Sergiño Dest graag rust wilde geven en bovendien had Mazraoui goed getraind. Verder speelde Ajax in de variant met Donny van de Beek als een van de twee controlerende middenvelders, wat ten koste ging van Edson Álvarez. Er was volop creativiteit met het viertal Promes, Dusan Tadic, Hakim Ziyech en David Neres voorin en dat was PEC ook te machtig. In de elfde minuut kopte Promes de 0-2 al binnen, nadat Kenneth Paal volledig miszat bij een voorzet van Ziyech. Het ging van kwaad tot erger voor de thuisploeg. In de twintigste minuut werd het al 0-3 via Neres, die werd aangespeeld door Ziyech en de uitgekomen Mous te snel af was. De wedstrijd leek toen al zo goed als over.

Toch was Ajax niet schadevrij uit het eerste kwart gekomen en dat bleek belangrijk voor het verdere verloop. Lisandro Martínez was geblesseerd geraakt bij een even harde als merkwaardige overtreding van Gustavo Hamer, die geel had gekregen, en moest in de 28ste minuut uiteindelijk vervangen worden door Álvarez. De Mexicaan oogde ontzettend onwennig op het kunstgras en ging al snel in de fout. Hij nam de bal verkeerd aan en zijn pass werd onderschept door Hamer, die direct accelereerde richting het Ajax-doel. Joël Veltman wilde de PEC-middenvelder ten koste van rood niet neerhalen en Hamer rondde oog in oog met Andre Onana knap af: 1-3.

Hoe gehavend is Lisandro Martínez? De Argentijn speelde na de tik nog wel twintig minuten verder.
© Pro Shots
Hoe gehavend is Lisandro Martínez? De Argentijn speelde na de tik nog wel twintig minuten verder.

De goal van Hamer gaf PEC duidelijk vertrouwen en in de fase na rust trok het elftal ook met steeds meer overtuiging voorwaarts. Niet dat Ajax niet meer gevaarlijk werd, onder anderen Tadic liet een kans op de 1-4 liggen. Maar de Amsterdammers werden met kansen voor PEC wel overduidelijk gewaarschuwd dat het beter moest. Na een uur werkte Mustafa Saymak de bal van dichtbij nog in het zijnet uit een goede voorzet van Paal. Twee minuten na die goede kans was het wél raak, bij een vergelijkbare situatie. Uit een voorzet van Vito van Crooij kon Saymak van dichtbij raak koppen: 2-3. De afstemming tussen Daley Blind en Nicolás Tagliafico was daarbij niet goed.

Álvarez moest vlak voor de goal al aangeslagen naar de kant en werd daarna ook gewisseld voor Ryan Gravenberch. Ten Hag zag de fysieke problemen vervolgens alleen maar toenemen, want Van de Beek ging twintig minuten voor het einde van het veld met hamstringklachten. Met Razvan Marin als zijn vervanger probeerde Ajax de wedstrijd te controleren. Dat lukte onvoldoende, het offensief van PEC dwong de bezoekers naar achteren. Nadat een goal van Saymak even daarvoor al was afgekeurd vanwege buitenspel voor aangever Van Crooij was PEC in de slotfase gevaarlijk via onder anderen Dennis Johnsen.

De aanvalslust van PEC had ook als gevolg dat de ruimtes voor Ajax groter werden en dat resulteerde in de 88ste minuut in de verlossende 2-4 voor de Amsterdammers. Neres scoorde van dichtbij en maakte aan alle spanning een einde. De koploper kan zaterdag gaan kijken hoe concurrenten AZ en PSV het doen, én hoe het met de schade bij Martínez, Álvarez en Van de Beek is. Dinsdag wacht al de uitwedstrijd tegen Chelsea in de Champions League.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Martínez deed alles goed en Álvarez deed alles fout bij Ajax'
Van de Beek: 'Ga ervan uit erbij te zijn tegen Chelsea'
Stegeman: 'Ajax hard aanpakken is de enige remedie'
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.