Gegrabbel Verrips in derby genadeloos afgestraft door Van Hooijdonk

SC Heerenveen heeft FC Groningen met een zege in de Derby van het Noorden dieper in de degradatiezorgen gedrukt. Gegrabbel van Michael Verrips werd zondagmiddag genadeloos afgestraft door Sydney van Hooijdonk, die met twee doelpunten de matchwinner werd: 0-2.

FC Groningen
0 - 2
sc Heerenveen

Groningen ontving Heerenveen op een hectische zondag, waarop via VI bekend werd dat Dick Lukkien komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer wordt in De Euroborg. Algemeen directeur Wouter Gudde bevestigde het nieuws, maar baalde van het moment waarop dit naar buiten kwam. Volgens Gudde probeerde FC Emmen richting de derby van zondag voor extra onrust te zorgen bij degradatieconcurrent Groningen.

De ploeg van nu nog Dennis van der Ree leek zondag niet veel last te hebben van die zogenaamde onrust. Groningen begon goed aan de burenruzie en in de tiende minuut ramde Elvis Manu de bal op de lat. Heerenveen liet niet bijster veel zien, maar kwam na een klein halfuur wel op voorsprong. Verrips slaagde er niet in om een schot van Osame Sahraoui te klemmen en Van Hooijdonk stond op de juiste plek om daarvan te profiteren.

Ook bij de tweede goal van Van Hooijdonk, vijf minuten voor rust, zag Verrips er niet goed uit. De doelman redde bij een inzet van Pelle van Amersfoort, maar tikte de bal zo voor de voeten voor Van Hooijdonk, die op deze manier de eerste Heerenveen-speler werd met twee goals in een uitwedstrijd tegen Groningen sinds Morten Thorsby in 2017.

Met Oliver Antman in plaats van Laros Duarte hoopte Groningen in de tweede helft terug in de wedstrijd te kunnen komen. Een comeback zat er echter geen moment in voor de thuisploeg, die nauwelijks gevaarlijk werd. De tweede helft kende nauwelijks hoogtepunten en dat vonden ze bij Heerenveen wel prima. De ploeg van Kees van Wonderen speelde de wedstrijd gecontroleerd uit.

Tien minuten voor tijd sloeg op een deel van de tribune de vlam in de pan en kreeg Jetro Willems zelfs een dreun van een eigen supporter. De wedstrijd werd gestaakt, maar uiteindelijk nog wel uitgespeeld. De score veranderde niet meer.

De fans van FC Groningen zorgden eerder juist nog voor een prachtige sfeeractie:

Door de overwinning klimt Heerenveen over RKC Waalwijk heen op de ranglijst. De Friezen staan nu negende. Groningen blijft voorlaatste staan, met een achterstand van vier punten op nummer vijftien FC Emmen.