Geen enkel record is veilig voor Ronaldo, ook niet dat van Pelé en Bican

Reacties

Cristiano Ronaldo hoort inmiddels bij de spelers met de meeste doelpunten aller tijden in het mondiale voetbal. De 35-jarige Portugees begon het nieuwe jaar zondagavond meteen met twee treffers voor Juventus en staat nu op 758 doelpunten voor club en land.

Geen enkel record is veilig voor Ronaldo, ook niet dat van Pelé en Bican
© Pro Shots

Volgens sommige bronnen ging Ronaldo daarmee Pelé voorbij op de lijst met topscorers aller tijden in het wereldwijde (prof)voetbal. De Braziliaanse legende, alom beschouwd als een van de besten ooit, scoorde volgens die lezing in totaal 757 keer voor Santos, New York Cosmos en Brazilië en zou daarmee nu dus gepasseerd zijn door de onverzadigbare doelpuntenmachine uit Madeira. Eind vorig jaar raakte Pelé zijn record van meeste goals voor één club (643 voor Santos) al kwijt aan Lionel Messi, die op 644 officiële doelpunten staat voor Barcelona.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Santos zaaide daar onlangs twijfel over door te stellen dat Pelé in totaal 1.091 doelpunten maakte in zijn tijd bij de club, oefenduels meegerekend. Volgens statistiekenwebsite RSSSF maakte O Rei in zijn gehele carrière zelfs 1.284 doelpunten, alle wedstrijden die hij ooit speelde dus meegeteld. Maar in officiële competities is zijn productie lang niet zo duidelingwekkend. RSSSF houdt het op 767 treffers en rekent daarbij ook één doelpunt voor het militaire elftal en negen goals voor een selectie van São Paulo mee.

Er zijn genoeg internationale media die dat aantal aanhouden, gezien de gezaghebbende status die RSSSF heeft in het registreren van doelpunten van grote spelers die stammen uit de tijd dat het nog minder vanzelfsprekend was dat statistieken zo nauwkeurig werden bijgehouden als in het huidige moderne tijdperk. Maar tel je alleen doelpunten voor club en land mee, dan staat Pelé dus op 757 doelpunten. En in dat geval is Ronaldo hem voorbij en zou hij recordhouder Josef Bican (759 goals) tot op één goal zijn genaderd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In dat geval zou Ronaldo zichzelf woensdag tegen AC Milan al kunnen kronen tot de man met de meeste officiële doelpunten ooit, maar ook dat valt weer te betwisten. Volgens RSSSF maakte Bican in zijn loopbaan namelijk 805+ doelpunten (en 1468+ inclusief oefenduels). De Oostenrijks-Tjechische spits hield huis in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw en over zijn productie lopen de berekeningen helemaal uiteen. En dat maakt het dus lastig te bepalen wie dé topscorer aller tijden is in het mondiale voetbal.

Overigens zou je ook kunnen beargumenteren dat Ronaldo al op meer treffers staat dan de genoemde 758. Daarbij zijn immers alleen zijn doelpunten meegerekend die de Portugese superster maakte voor de A-ploeg van zijn land. Tellen zijn achttien doelpunten gemaakt als jeugdinternational ook mee, dan staat CR7 inmiddels al op 776 doelpunten en zou hij Pelé - uitgaande van zijn 767 goals - dus allang voorbij zijn. Het maakt nog maar eens duidelijk dat het bepalen van een record in dit specifieke geval erg nauw luistert.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Juventus
Meer over Juventus
Meer Cristiano Ronaldo
Meer over Cristiano Ronaldo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.