Geduld én haast zijn nodig bij bijna-degradant ADO Den Haag

Reacties

ADO Den Haag dendert in sneltreinvaart op degradatie af. Natuurlijk wordt her en der benadrukt dat handhaving nog mogelijk is, maar wie ADO een seizoen lang heeft zien ploeteren, weet dat het hopen tegen beter weten in is. Er heerst berusting in plaats van bezieling.

Geduld én haast zijn nodig bij bijna-degradant ADO Den Haag
© Pro Shots
© Pro Shots

Een nieuwe start is noodzakelijk en zal vorm moeten krijgen met een nieuwe eigenaar, een nieuwe technisch manager, een nieuwe selectie en nieuw perspectief. Alleen trainer Ruud Brood, die de boel door verschillende oorzaken niet aan de praat heeft gekregen, mag blijven.

Er zijn twee verklaringen te geven waarom Brood aanblijft. Een ontslag kost geld, aangezien hij een contract mocht ondertekenen tot medio 2022, en middelen om dat af te kopen zijn er niet. Brood bewees in het verleden (bij RKC Waalwijk en NEC) bovendien een prima trainer te zijn voor een ploeg in opbouw die promotie als doel stelt. Dat ligt hem aanzienlijk beter dan met een elftal tegen degradatie strijden.

Na NAC Breda daalt hij nu ook af met ADO. De trainerswissel heeft simpelweg niet goed uitgepakt. Brood is mathematisch gezien de slechtste ADO-coach met elf punten in twintig duels; een gemiddelde van 0,55 per duel. De enige zege onder Brood boekte de ploeg op 9 januari in Waalwijk (0-1). In eigen stadion won ADO dit seizoen nog geen enkele keer.

Transfermarkt
De club blameert zich niet alleen op het veld, maar ook op de transfermarkt. De risico's die genomen zijn door eerst in te zetten op louter jonge spelers en daarna met het aantrekken van routiniers met een blessureverleden en zonder wedstrijdritme wreekt zich. Met het inzetten van de jeugdspelers Cain Seedorf, Xander Severina en Silvinho Esajas tegen FC Utrecht kwam het totaal aantal gebruikte spelers dit seizoen op liefst 37: een even triest als veelzeggend Eredivisie-record.

Een nieuwe start moet ADO er weer bovenop helpen. De aanstaande overname zal daar een belangrijke rol in spelen. De Zwitserse Cosinus Group heeft twee deadlines laten lopen om aan de betalingsvoorwaarden te voldoen, het valt nog maar te bezien of die voorgenomen deal doorgang gaat vinden. Vooral de openstaande schulden van UVS (United Vansen) vormen een struikelblok. Een KNVB-fiat zal ook nog wel even op zich laten wachten. Geduld is nodig waar haast lijkt geboden.

Van der Dussen
Daarnaast is er nog altijd geen technisch manager aangesteld. Er gaan steeds meer geluiden dat Albert van der Dussen – al in dienst als Performance and Operational Youth Director – die functie gaat invullen. Bij degradatie is dat misschien nog wel de goedkoopste en beste oplossing ook. ADO moet een niveau lager wel met een jonge selectie aan de toekomst werken.

Het wrange is dat als de degradatie vorig jaar had plaatsgevonden, die nieuwe start nu al gemaakt had kunnen zijn. Ricardo Kishna bevestigde inmiddels te blijven, Marko Vejinovic, Daryl Janmaat en Luuk Koopmans schijnen een degradatieclausule te hebben. Met zeven spelers wil ADO praten over contractverlenging. Elf anderen zitten in de wachtkamer, zeven huurlingen keren terug naar hun werkgevers.

Er kan intussen snel duidelijkheid komen over de toekomst van Milan van Ewijk. SC Heerenveen en ADO Den Haag hebben inmiddels meerdere gesprekken gevoerd over de transfer van de rechtsback, die toestemming heeft gekregen om een gesprek te voeren met de Friese club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.