Gastheer Rusland ploetert ook in generale WK-repetitie

Reacties

Rusland zal over negen dagen met niet al te veel zelfvertrouwen beginnen aan het WK in eigen land. In Moskou kwam het dinsdag in de laatste oefenwedstrijd niet verder dan 1-1 tegen Turkije. Meer nog dan het resultaat zal het matige spel van de laatste duels bij de gastheer voor gefronste wenkbrauwen zorgen.

Gastheer Rusland ploetert ook in generale WK-repetitie

Tijdens de generale WK-repetitie voor Rusland viel in de weinig onderhoudende eerste helft slechts één hoogtepunt te noteren: een goal voor het thuisland. Na een fout van SC Freiburg-verdediger Caglar Söyüncü pikte ex-Feyenoorder Fedor Smolov de bal op. Met een fraaie voetbeweging bereikte hij Alan Dzagoev, die op zijn beurt Aleksandr Samedov aan het werk zette. De middenvelder van Spartak Moskou zorgde uit een moeilijke hoek met een fraai stiftje voor 1-0.

Na rust was het in de thuishaven van CSKA Moskou allemaal wat leuker om naar te kijken. Namens Turkije waren drie in Nederland geboren spelers op de bank begonnen, daarvan mocht Oguzhan Özyakup (Zaandam, ex-AZ) halverwege invallen. Vanaf de bank zagen Ömer Bayram (Breda, ex-NAC) en Deniz Türüç (Enschede, ex-Go Ahead Eagles) op hun beurt hoe Yunus Malli na een uurtje spelen de 1-1 liet aantekenen. Na een lange bal lag de Russische defensie helemaal open, de middenvelder van VfL Wolfsburg schoot fraai raak.

Wie er bij de Turken overigens helemaal niet bij was, was spits Cenk Tosun. De aanvaller van Everton fungeerde tegen Tunesië (2-2) vrijdag nog als captain, maar kreeg in die wedstrijd een wel héél opmerkelijke rode kaart. Na die verhitte oefenwedstrijd ging Tosun daarom maar direct met vakantie. Zonder de sterkhouder was Turkije na rust de veel betere ploeg. Bij een scrimmage kon Özyakup tot twee keer toe echter geen ploeggenoot vinden, namens het onmachtige Rusland tekende Smolov (schot naast) voor het grootste gevaar. Gescoord werd er echter niet meer.

Vraagtekens
Als WK-organisator moet Rusland het al twee jaar vrijwel uitsluitend hebben van vriendschappelijke interlands, maar zeker het laatste jaar levert dat maar weinig zelfvertrouwen op. Vorig jaar zomer namen de Russen deel aan de Confederations Cup in eigen land, maar na een 2-0 zege op Nieuw-Zeeland volgden nederlagen tegen Portugal (0-1) en Mexico (1-2). In de oefeninterland daarna won Rusland nog wel met 4-2 van Zuid-Korea, maar de duels met Iran (1-1), Argentinië (0-1), Spanje (3-3), Brazilië (0-3) en Frankrijk (1-3) leverden vervolgens allemaal géén zege op.

Gezien de overwegend ijzersterke tegenstanders was dat nog geen reden tot paniek, maar de laatste twee oefenwedstrijden zullen bondscoach Stanislav Cherchesov wel degelijk zorgen baren. In Zwitserland speelde Rusland vorige week tegen Oostenrijk (0-1), daarin kwam de ploeg al bijzonder matig voor de dag. Met name aanvallend liet Rusland weinig zien. In dat opzicht was de wedstrijd tegen Turkije nauwelijks een verbetering, er blijven voldoende vraagtekens over.

Voor Rusland begint het WK in eigen land op donderdag 14 juni. Dan staat in Moskou de openingswedstrijd van de mondiale eindronde op het programma, om 17.00 uur wordt er afgetrapt tegen Saoedi-Arabië. In de overige poulewedstrijden spelen de Russen tegen Egypte (dinsdag 19 juni in Sint-Petersburg) en Uruguay (maandag 25 juni in Samara).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.