Galatasaray heeft Turkse landstitel te pakken na verhitte kraker

Reacties

Galatasaray heeft het 22ste kampioenschap in de clubhistorie binnen. Na de winst van de beker versloeg het zondag concurrent en medekoploper Istanbul Basaksehir in een rechtstreeks gevecht. De club kan niet meer achterhaald worden als koploper.

Galatasaray heeft Turkse landstitel te pakken na verhitte kraker
Galatasaray
Galatasaray
2 - 1
İstanbul Başakşehir
İstanbul Başakşehir

Bij de thuisclub startte Ryan Donk in de basis, terwijl Eljero Elia aan de aftrap verscheen bij de bezoekers. Elia was ook meteen betrokken bij de openingstreffer. Na een aanval over links haalde de Nederlander haalde de achterlijn en zette vanaf daar uitstekend voor op Riad Bajic, die tegendraads raak kopte en Basaksehir aan de leiding bracht (0-1).

De supporters van Galatasaray lieten hun afkeer merken na de openingstreffer en bekogelden de spelers van Basaksehir met wat ze maar voor handen kregen. Dat leidde tot onenigheid binnen de lijnen én aan de kant, waar Ismail Cipe het aan de stok kreeg met Emmanuel Adebayor en de spits een duw gaf in de dug-out.

Scheidsrechter Çüneyt Çakir gaf beide kemphanen geel, waarna de rust terugkeerde en er verder kon worden gespeeld. Daarbij kwamen ook kansen: Donk probeerde het bijvoorbeeld met een acrobatische omhaal, die via de grond over het doel van Basaksehir ging. In de rust stond de Nederlandse stopper zijn plek af aan Selçuk Inan.

Koud begonnen aan de tweede helft kwam Galatasaray vervolgens op zeer fraaie wijze terug tot 1-1. Na een hoekschop vanaf links kopte Sofiane Feghouli de bal tegen de lat, waarna hij de rebound met een omhaal in de verre hoek mikte. Niemand scoorde na de winterstop zo vaak in de Süper Lig als de Algerijn, namelijk acht keer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Twee treffers afgekeurd
Het werd nog mooier voor Cim Bom, dat acht minuten later doordrukte en een voorsprong dacht te nemen. Aan de linkerkant vertrok Henry Onyekuru, die al pingelend de zestien meter binnendrong en de bal daarna met de hak meegaf aan Younès Belhanda. Hij zette precies op tijd de voet ertegenaan en schoof zo binnen.

De vreugde was echter van korte duur: Çakir keurde de treffer na inmenging van de VAR echter af vanwege hands van Onyekuru in aanloop naar de treffer. Daarna werd Onyekuru zelf een goal ontnomen, toen hij in buitenspelpositie scoorde. Dat hij bij het juichen zijn shirt uittrok (en dat na de constatering dat de treffer niet telde woedend op de grond smeet) kwam hem op geel te staan.

Het lot leek Basaksehir tot zover gunstig gezind, maar niets bleek minder waar. Na de afgekeurde treffers van Belhanda en Onyekuru hield Galatasaray namelijk moed en kwam het tóch aan de leiding. Na een vrije trap verlengde Fyodor Kudryashov de bal ongewild tot bij Onyekuru, die raak kopte en Galatasaray met zijn veertiende treffer van het seizoen eindelijk de 2-1 bezorgde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Galatasaray mag zich nu, naast de winst van de Turkse beker, voor de 22ste maal in de geschiedenis kampioen van Turkije noemen: de voorsprong op Basaksehir bedraagt drie punten en het onderlinge resultaat tegen Basaksehir is beter, net als het doelsaldo (+37 om +27). Donk en zijn ploeggenoten hebben zich verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Champions League, terwijl Basaksehir in de derde voorronde instroomt.

Süper Lig

Stand Süper Lig 2018/2019

Turkije

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Galatasaray
34
20
9
5
72-36
+36
69
2
İstanbul Başakşehir
34
19
10
5
49-22
+27
67
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.