Gakpo maakt er een feestelijke rentree van bij winnend PSV

PSV heeft, na het teleurstellende gelijkspel tegen SC Heerenveen van vorige week, de draad weer opgepakt tegen FC Utrecht. De ploeg van Roger Schmidt raakte na de openingstreffer van Mike van der Hoorn niet in paniek, draaide de rollen nog voor rust om en hield de drie punten in eigen huis. De leeglopende lappenmand zorgt voor extra vrolijkheid.

PSV
PSV
4 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

FC Utrecht won dit seizoen al van Feyenoord en Ajax en wilde zijn status als reuzendoder graag bevestigen in Eindhoven. De Domstedelingen wonnen echter nog nooit in één Eredivisie-seizoen van alle ploegen uit de traditionele topdrie en haalden in 1980 voor het laatst drie punten op bij PSV. Ondanks een geslaagd begin kon Utrecht zaterdag geen einde maken aan het lange wachten op een nieuw succesje in het Philips Stadion.

De bezoekers kwamen in de twaalfde minuut brutaal op voorsprong. Carlos Vinícius hield Mike van der Hoorn niet goed in de gaten bij een hoekschop en zag de verdediger hard raak koppen. PSV moest zodoende in de achtervolging, maar had moeite om de weg naar Utrecht-keeper Maarten Paes te vinden. Het eerste schot op doel van de thuisploeg leverde echter wel meteen de gelijkmaker op.

Cody Gakpo was de man die zich liet bejubelen. De aanvaller keerde zaterdag na een enkelblessure terug in de basiself van PSV en luisterde zijn rentree op met een doeltreffend schot in de korte hoek. Paes zag er bij dit doelpunt niet erg sterk uit en zat even later helemaal mis bij een voorzet van Gakpo. André Ramalho kon daarvan profiteren: de verdediger zette PSV tien minuten voor rust op een 2-1 voorsprong.

Na het nemen van de voorsprong kwam de overwinning van PSV eigenlijk nooit meer in gevaar. De thuisploeg had voor rust pech dat het niet verder uitliep, met een schot op de paal van Bruma en een inzet van Vinícius op de lat, maar in de tweede helft werd de score alsnog verder opgeschroefd. Een knal in de korte hoek van Ritsu Doan betekende zes minuten na rust de 3-1. De VAR dacht aan een buitenspelsituatie, maar scheidsrechter Danny Makkelie keurde het doelpunt gewoon goed.

Utrecht maakte geen moment de indruk dat het geloofde in een comeback. PSV hoefde zich niet eens maximaal in te spannen om de tegenstander van zich af te houden en na 67 minuten zat de rentree van Gakpo erop. Hij maakte plaats voor Yorbe Vertessen, die kort na zijn invalbeurt een rol had in de eerste Eredivisie-goal van Phillipp Mwene (4-1). Bij PSV vielen Noni Madueke en Jordan Teze hierna ook nog in: net als Gakpo zijn ook zij terug van blessures. Zo was er veel positief nieuws voor Schmidt en zijn mannen.

PSV keert met de driepunter terug op de tweede plaats in de Eredivisie. De Eindhovenaren kunnen zondag echter weer gepasseerd worden door Feyenoord, dat het in eigen huis opneemt tegen Fortuna Sittard. Koploper Ajax kwam donderdag al in actie en heeft op het moment twee punten meer dan PSV en vier punten meer dan Feyenoord.