Fulham en Sunderland op herhaling, Southampton naar achtste finales FA Cup

Grote verrassingen bleven uit in het FA Cup-toernooi zaterdagmiddag. Fulham kwam niet voorbij Championship-tegenstander Sunderland, het werd in Londen 1-1. Southampton, de andere Premier League-ploeg die om 16:00 aftrapte, won met 2-1 van Blackpool.

Fulham
Fulham
1 - 1
Sunderland
Sunderland

Sunderland wist zich in de hoofdstad gesteund door zesduizend supporters die de lange reis uit het noordoosten hadden gemaakt. Al na vijf minuten hadden ze reden tot juichen. Issa Diop treuzelde aan de bal en Jack Clarke profiteerde er knap van door te scoren. Sunderland bleef sterk spelen op Craven Cottage en had zelfs kansen om voor rust nog eens te scoren.

Ook in de tweede helft was Sunderland in de gelegenheid om 0-2 te maken, maar ze bleven maar missen. Tegen Fulham, dat een sterk seizoen doormaakt en zich deze wedstrijd gesteund wist door hun beroemdste supporter Hugh Grant, kregen ze daar de rekening voor gepresenteerd. Tom Cairney maakte na een uur spelen gelijk met een fraai doelpunt.

Daar bleef het bij. Sunderland trachtte de status quo te handhaven, onder meer met het inbrengen van de pas vijftienjarige Chris Rigg. Daar slaagden de bezoekers in. De ingevallen puber maakte zelfs 1-2, maar de VAR keurde de goal af voor buitenspel. Zodoende gaan de beide ploegen op herhaling in het Stadium of Light, waarschijnlijk over anderhalve week.

Southampton
Southampton
2 - 1
Blackpool
Blackpool

De eerste enorme kans viel voor Armel Bella-Ketchap, die van heel dichtbij toch de score niet kon openen voor het team van Nathan Jones. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg wél op 1-0, uit een vrije trap. Niet specialist James Ward-Prowse, die deed niet mee, maar Romain Perraud wist het net ook te vinden.

De magere voorsprong was niet stabiel. Blackpool kreeg voor en na rust kansen om op gelijke hoogte te komen, maar The Seasiders waren slordig in de afronding. Southampton was op zijn beurt wel dodelijk. Perraud zorgde met een droge knal voor 2-0 na een uur voetballen in het St. Mary’s Stadium. Was Blackpool daarmee dood en begraven? Nee: enkele minuten later was het al 2-1 door Charlie Patino. Daar bleef het bij voor Blackpool, dat dit toernooi in 1953 won.