Frustrerende avond voor Brazilië met hoofdrol VAR

Brazilië is er niet in geslaagd om ook de tweede groepswedstrijd in het toernooi om de Copa América te winnen. Het gastland kwam in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) tegen Venezuela niet verder dan 0-0, mede doordat drie goals werden afgekeurd.

Brazilië
Brazilië
0 - 0
Venezuela
Venezuela

David Neres stond net als afgelopen zaterdag tegen Bolivia (3-0 winst) in de basis van bondscoach Tite. De vleugelspeler van Ajax zorgde er in de eerste helft mede voor dat Venezuela vooral moest tegenhouden. Brazilië gaf veel voorzetten waarvan er echter maar weinig aankwam. Neres kreeg ook nog een grote kans vanaf de linkerkant, maar hij schoot naast.

Venezuela richtte zich ondertussen op de counter tegen het aanvallend slordige Brazilië en had daar in de eerste helft bijna succes mee. Salomón Rondón kopte rakelings naast uit een voorzet van Yangel Herrera. Roberto Firmino sloeg vervolgens aan de andere kant wel toe, maar zag zijn treffer geannuleerd worden omdat hij bij het scoren een overtreding had begaan op Mikel Villanueva.

Tite greep in de rust in en haalde Richarlison naar de kant voor Gabriel Jesus. De aanvaller van Manchester City schoot na een uur raak, maar ook die goal ging niet door. De VAR stak er een stokje voor omdat een eerdere poging van Gabriel Jesus vlak daarvoor via een verdediger van Venezuela bij Roberto Firmino belandde, die zich in buitenspelpositie bevond.

Firmino had in de slotfase opnieuw de hoofdrol bij de derde afgekeurde treffer van Brazilië. Neres was toen al gewisseld voor Everton. Philippe Coutinho dacht er alsnog 1-0 van te maken, maar de VAR constateerde dat Firmino kort voor de treffer hands had gemaakt. Daardoor bleef het bij 0-0 en beleefden de Brazilianen een frustrerende avond.

Brazilië staat na twee wedstrijden in Groep A gelijk met Peru. Beide landen hebben vier punten. Venezuela bezet de derde plek met twee punten nadat het land twee keer 0-0 speelde, eerder al tegen Peru. In die twee wedstrijden werden in totaal vijf doelpunten van de tegenstander geannuleerd door de arbitrage.

Bolivia
Bolivia
1 - 3
Peru
Peru

Peru won in dezelfde poule al eerder in de nacht van Bolivia. Feyenoorder Renato Tapia stond in de basis en zag Bolivia de score openen via Marcelo Martins, die een strafschop benutte. Veteraan Paolo Guerrero maakte vlak voor rust gelijk en zag Jefferson Farfán in de tweede helft 1-2 maken. Edison Flores bepaalde de eindstand op 1-3.