Frivool FC Utrecht troeft AZ af in opwarmertje voor Eredivisie-start

Reacties

FC Utrecht en AZ spelen over zes weken tegen elkaar tijdens de competitiestart, het opwarmertje (in het kader van het FOX Sports Eredivisie Comeback-toernooi) is zaterdag een prooi geworden voor FC Utrecht. Dat zal vertrouwen bieden, want hoewel tegenstander AZ een paar sterkhouders moest missen, speelde de thuisploeg tijdens de 1-0 overwinning uitstekend.

Frivool FC Utrecht troeft AZ af in opwarmertje voor Eredivisie-start
© Pro Shots

Het oefenduel in het coronaproof Stadion Galgenwaard was er eentje tussen twee clubs die zich na het afbreken van vorig seizoen niet zomaar neerlegden bij de genomen beslissingen. Zo was FC Utrecht boos dat het de Europa League-plek in de competitie aan Willem II moest laten, hoewel de Domstedelingen één duel minder gespeeld hadden en de Tilburgers nog hadden kunnen passeren. Ook de bekerfinale tegen Feyenoord ging niet door, waardoor ook de tweede kans op Europese kwalificatie FC Utrecht door de neus werd geboord.

Iets hoger op de ranglijst voelde ook nummer twee AZ zich bestolen. Hoewel de nummer twee van de Eredivisie evenveel punten en een minder doelsaldo dan koploper Ajax had, meenden de Alkmaarders dat zíj recht hadden op het (waarschijnlijk) rechtstreekse Champions League-ticket. Dit omdat ze beide onderlinge duels met de concurrent wonnen. De KNVB ging daar niet in mee, de UEFA doet maandag uitspraak naar aanleiding van het protest van AZ, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de beslissing wordt teruggedraaid.

Dat zou een bittere teleurstelling zijn voor de ploeg van trainer Arne Slot, die - onder toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman - zag hoe zijn elftal het zaterdag bijzonder moeilijk had. FC Utrecht was voor rust namelijk vele malen beter. Na een goede, lage voorzet van Gyrano Kerk schoot Simon Gustafson al in de negende minuut de 1-0 binnen. Dat bleek het begin van een eenzijdige eerste helft, waarin Adrián Dalmau drie flinke kansen om zeep hielp, Bart Ramselaar op het laatste moment gestuit werd, debutant Django Warmerdam met zijn gevaarlijke voorzet geen ploeggenoot vond en de vrijstaande Gustafson zijn hoofd net niet lekker tegen de bal kreeg.

Extra vertrouwen
Voor het matige optreden van AZ waren best redenen te noemen. Zo ontbraken Myron Boadu, Calvin Stengs en Ron Vlaar met blessures en kwamen Jonas Svensson, Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi pas in de tweede helft binnen de lijnen. Zij waren drie van de elf wissels bij de bezoekers, terwijl trainer John van den Brom namens de thuisploeg helemaal níét wisselde. Hij bewaarde zijn wijzigingen tot een kwartier na rust, toen hij iedereen behalve keeper Maarten Paes naar de kant riep.

Op dat moment had FC Utrecht overigens al ruimer voor kunnen staan. Een voorzet van uitblinker Kerk kwam niet aan, een goal van Ramselaar (na een heerlijk passje van Kerk) werd afgekeurd wegens buitenspel en een knal van Warmerdam werd door AZ-keeper Hobie Verhulst tegen de lat getikt. De bezoekers speelden daarna ietsje beter en kregen één echt grote kans, maar Ferdi Druijf krulde de bal net naast. Daardoor bleef het 1-0 en dus kan FC Utrecht met (voor wat het waard is) extra vertrouwen toeleven naar de competitiestart: op zaterdag 12 september treffen beide ploegen elkaar vanaf 16.30 uur wederom in Stadion Galgenwaard, als de Eredivisie écht terug is.

Opstelling FC Utrecht eerste helft: Paes; Klaiber, St. Jago, Hoogma, Warmerdam; Maher, Van den Berg, Ramselaar; Kerk, Dalmau, Gustafson.
Opstelling FC Utrecht na 60ste minuut: Paes; Pabai, Mamengi, Van der Maarel, Culhaci; Lonwijk, Velanas, Emanuelson; Maddy, Arweiler, Boussaid.

Opstelling AZ eerste helft: Bizot; Sugawara, Kramer, Leeuwin, Wijndal; Clasie, Midtsjø, Goudmijn; Evjen, Margaret, Gudmundsson.
Opstelling AZ tweede helft: Verhulst; Svensson, P. Koopmeiners, T. Koopmeiners, Ouwejan; Reijnders, De Wit, Oosting; Aboukhlal, Druijf, Idrissi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'FC Utrecht kan de hoofdprijs vragen voor begeerde Kerk en Klaiber'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.