Fris Oranje wint alleen vertrouwen in Italië

Het Nederlands elftal heeft ook de derde interland onder bondscoach Frank de Boer niet gewonnen. Op bezoek bij Italië bleef Oranje woensdagavond in de Nations League steken op een gelijkspel. Het spel was bij vlagen echter een verademing in vergelijking met de eerste twee interlands onder De Boer.

Italië
Italië
1 - 1

Het begin van De Boer als bondscoach was met een oefennederlaag (0-1 tegen Mexico) en een gelijkspel (0-0 tegen Bosnië-Herzegovina) niet bijster succesvol en dus gooide hij het om voor het duel in Bergamo. Oranje speelde op papier met vijf verdedigers en twee spitsen: Luuk de Jong en Memphis Depay. Daley Blind en Hans Hateboer waren de wingbacks, Nathan Aké schoof bij Virgil van Dijk en Stefan de Vrij aan in het centrum. Op deze manier dacht De Boer de Italianen goed te kunnen bestrijden, in Amsterdam was Oranje vorige maand nog onderuit gegaan.

Ondanks een begin met aardig wat druk van het Nederlands elftal kwam Italië bij het eerste gevaar direct op voorsprong. Lorenzo Pellegrini liep in de zeventiende minuut weg uit de rug van Hateboer en bleef kalm oog in oog met keeper Jasper Cillessen. Oranje leek het even kwijt te zijn na die tegentreffer, maar herpakte zich op tijd. Tien minuten na de 1-0 viel dan eindelijk de eerste treffer onder De Boer. Donny van de Beek, die de geschorste Marten de Roon verving, blokte per ongeluk een schot van Memphis Depay, maar herstelde zich snel door de bal van dichtbij in de kruising te prikken: 1-1.

Oranje creëerde in de nieuwe formatie genoeg kansen, tien minuten voor rust kon Luuk de Jong de eerste voorsprong inkoppen. De spits legde echter met het hoofd breed op Van de Beek, waar zelf koppen toch echt de beste optie leek. Ook direct na rust werd Oranje gevaarlijk, een schot van Georginio Wijnaldum eindigde via een Italiaans been op het dak van het doel en uit de corner die volgde werd Luuk de Jong gevaarlijk met een inzet vanaf de achterlijn.

Ook Italië kreeg kansen in de tweede helft, maar dat mocht Oranje vooral zichzelf aanrekenen. Zo leverde Hateboer tien minuten na rust de bal zo in bij Ciro Immobile, die één op één met Cillessen de fout vergat af te straffen.

Het Gewiss Stadium in Bergamo was het decor van deze interland, Hans Hateboer speelde dus een thuiswedstrijd. Marten de Roon miste door een schorsing deze wedstrijd in 'eigen huis'.

De Boer liet zijn elftal verrassend lang staan, een kwartier voor tijd voerde hij pas zijn eerste wissel door: Joël Veltman loste Daley Blind af, waardoor Aké de nieuwe linksback van Oranje werd. De defensie van Oranje moest in de slotfase nog flink aan de bak, omdat Italië vanaf de flanken diverse voorzetten het strafschopgebied in slingerde. De verdediging hield echter stand, waardoor het bij 1-1 bleef in Bergamo. De Boer bracht in de uiterste slotfase nog een frisse aanvallende kracht met Ryan Babel, maar hij kon niets bewerkstelligen tegen de Italianen.

Door het resultaat in Italië en de winst van Polen op Bosnië-Herzegovina gaan de Polen aan de leiding in Groep 1 van de Nations League. Oranje speelt in november nog tegen Bosnië-Herzegovina en Polen.