Frenkie en Fati flitsen aan begin van heerlijke Barcelona-avond

Barcelona heeft zaterdag mede dankzij een sterk begin van de wedstrijd overtuigend gewonnen van Valencia. Frenkie de Jong en de nieuwe publiekslieveling Ansu Fati waren in de eerste zeven minuten allebei goed voor een doelpunt en een assist.

Barcelona
Barcelona
5 - 2
Valencia
Valencia

Fati en De Jong passeerden Jasper Cillessen, die vorig seizoen nog bij Barcelona onder contract stond, maar in de jacht op speelminuten naar Valencia vertrok. De doelman keerde zaterdag dus terug in Camp Nou en luisterde voor aanvang naar de instructies van Albert Celades. Hij werd deze week aangesteld als de opvolger van de ontslagen Marcelino en die trainerswissel zorgde voor behoorlijk wat onrust in en rond het Mestalla. Niet alleen de fans, maar ook een deel van de spelersgroep is woedend over de beslissing van clubeigenaar Peter Lim om Marcelino weg te sturen.

Bij Barcelona was Lionel Messi er zaterdag vanwege een spierblessure nog niet bij, terwijl Luis Suárez nog niet fit genoeg was voor een hele wedstrijd. De Uruguayaan nam plaats op de bank en zag de zestienjarige Fati voor het eerst in de basiself beginnen. Voor de interlandperiode scoorde hij nog als invaller tegen Osasuna en met dat doelpunt werd het zestienjarige juweel van La Masía de jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van Barcelona. Tegen Valencia had Fati nog geen twee minuten nodig voor zijn eerste goal als basisspeler.

Het voorbereidende werk bij de vroege openingstreffer was van De Jong. Carles Pérez zocht de combinatie met de Nederlander, maar De Jong draaide open en legde de bal klaar voor de aanstormende Fati. Die liet Cillessen kansloos. Vijf minuten later moest de doelman opnieuw vissen en nu waren de rollen bij Barcelona omgedraaid. Fati haalde de achterlijn, legde de bal terug rond de penaltystip en zag De Jong afdrukken. Voor de middenvelder betekende het zijn eerste treffer voor Barcelona, nadat hij vorige week tegen Duitsland zijn eerste goal had gemaakt voor Oranje.

De Jong kreeg na zijn eerste competitiewedstrijden voor Barcelona kritiek, maar deed in de eerste helft van de ontmoeting met Valencia vrijwel alles goed. Zo kwamen bijvoorbeeld alle 42 passes die de Nederlander verstuurde aan bij een ploeggenoot. Ook Fati speelde geweldig in de eerste vijfenveertig minuten en hij kwam dicht bij zijn tweede treffer van de avond, toen hij de bal met veel gevoel maar net naast het doel van Cillessen krulde.

Valencia had het moeilijk in de openingsfase. De bezoekers lieten Barcelona echter niet weglopen en groeiden in de wedstrijd, met een kans voor Rodrigo als eerste waarschuwing voor de landskampioen. Zes minuten na deze kans werd het duel weer spannend met de aansluitingstreffer van Kevin Gameiro. Zijn feestje werd in eerste instantie geannuleerd vanwege vermeend buitenspel, maar de VAR constateerde dat daar geen sprake van was. Vijf minuten voor rust voorkwam Marc-André ter Stegen met een dubbele redding de gelijkmaker.

Valencia kon tevreden zijn over het laatste deel van de eerste helft en begon vol vertrouwen aan het tweede bedrijf. Door een fout van Cillessen bracht Barcelona de marge echter snel terug naar twee. De doelman zag er niet goed uit bij een schot van Antoine Griezmann, dat via Cillessen op de paal belandde. Gerard Piqué stond vervolgens op de juiste plek om de rebound binnen te tikken.

De gedachten van de Valencia-fans gingen terug naar januari 1998, toen Barcelona na 54 minuten zelfs op een 3-0 voorsprong kwam tegen Los Che, maar uiteindelijk nog met 3-4 verloor. Zo'n comeback zat er zaterdagavond niet in. Barcelona had de wedstrijd na rust onder controle en nadat Nelson Semedo de paal had geraakt, werd Fati onder luid applaus gewisseld voor Suárez. De spits stond koud in het veld toen hij uit stand de 4-1 binnenschoot. Het schot van Suárez viel via de binnenkant van de paal, en buiten het bereik van Cillessen, binnen.

Twintig minuten voor tijd was de wedstrijd voor De Jong voorbij. Hij werd vervangen door Rakitic en kreeg net als Fati een luid applaus van de enthousiaste supporters. Vanaf de bank zag De Jong Suárez met zijn tweede van de avond voor de 5-1 zorgen, voordat Maxi Gómez in blessuretijd voor het slotakkoord zorgde. Hij gleed een lage voorzet binnen voor de 5-2 en vrijwel direct hierna klonk het eindsignaal.

Barcelona komt na de tweede overwinning op dit seizoen op zeven punten terecht, twee minder dan koploper Atlético Madrid, en speelt dinsdag in de Champions League uit tegen Borussia Dortmund. Valencia zit in het miljardenbal in dezelfde poule als Ajax en gaat dinsdag op bezoek bij Chelsea.

Alle 54 passes die Frenkie de Jong tegen Valencia verstuurde kwamen aan op de gewenste bestemming.