Freewheelend AZ neemt verder afstand van PSV

AZ heeft zaterdag zonder problemen de tweede plaats steviger in handen gekregen. FC Twente speelde na een snelle rode kaart een kansloze wedstrijd.

AZ
AZ
3 - 0
FC Twente
FC Twente

Calvin Stengs weet de schijnwerpers nadrukkelijk op zich gericht. De twintigjarige aanvaller zag afgelopen week zijn naam terug in de voorselectie van Oranje. Met zijn overtuigende spel had hij bondscoach Ronald Koeman overtuigd. Maar Stengs wil meer, hij wil ook de laatste schifting overleven en zich in Zeist mogen melden voor de laatste EK-kwalificatieduels tegen Noord-Ierland en Estland.

Tegen FC Twente toonde Stengs zich in ieder geval weer een begenadigd talent. In de achttiende minuut was hij het die het duel een beslissende wending gaf. Met een splijtende pass speelde hij Myron Boadu vrij. Doelman Joël Drommel was te laat en werkte de doorgebroken AZ-spits buiten het strafschopgebied naar de grond. Scheidsrechter Danny Makkelie kon niet anders dan de goalie een rode kaart voor te houden.

De uitsluiting van de doelman betekende dat het overwicht van AZ alleen maar groter werd. Het Alkmaarse eenrichtingsverkeer richting het Twentse doel leverde echter pas in de extra tijd van de eerste helft een goal op. Pantelis Hatzidiakos brak met een ziedend schot na een afgeslagen corner de ban.

Tien minuten in de tweede helft kon AZ met een gerust hart achterover leunen. Oussama Idrissi was met een versnelling zijn directe tegenstander voorbij. Invaldoelman Jorn Brondeel verwerkte de voorzet te slap, waarna Dani de Wit van dichtbij de 2-0 maakte. Boadu tekende met alweer zijn tiende Eredivisie-goal voor het sluitstuk van een ontspannen avond.

AZ profiteerde zo van de uitglijder van PSV bij Sparta Rotterdam eerder op de avond. De voorsprong op de Eindhovenaren is twee punten. Het was ook een plezierige avond op weg naar het vervolg in Europa. Donderdag wacht het Europa League-duel met FC Astana, dat anderhalve week geleden al kennis had gemaakt met de Alkmaarse aanvalskracht. Een dag later weet Stengs ook of hij Koeman helemaal heeft overtuigd.