Frankrijk knokt zich terug tegen Spanje

En weer is Spanje voortijdig gestrand in een eindronde. Frankrijk knokte zich terug na een achterstand en sloeg in de slotfase toe via de zo bekritiseerde oude garde: Patrick Vieira en Zinedine Zidane.

Vieira en Zidane hadden beiden met een assist en een goal een grote bijdrage aan de 3-1 zege van Frankrijk op Spanje. In de 83ste minuut mikte Zizou een vrije trap op het hoofd van Vieira, waarna in blessuretijd Zidane koelbloedig een counter afrondde en de Spaanse droom definitief aan diggelen schoot: 3-1.

Tot deze ontknoping waren Spanje en Frankrijk aan elkaar gewaagd. In de eerste helft waren het de Spanjaarden die het makkelijkst voetbalden, terwijl de Fransen de bal maar niet in de ploeg konden houden. Dat alles had te maken met het sterke spel van het Spaanse middenveld, dat zowel voetballend als defensief beter in elkaar stak. Maar na rust lukte het Les Bleus om dat middenveld te ontregelen en zelfs bij vlagen de overhand te krijgen.

Ook op het scorebord en in de kansenverhouding zat lange tijd geen verschil. Spanje was na een half uur ietwat fortuinlijk op voorsprong gekomen, nadat Pablo Ibañez door Lilian Thuram tegen het gras was gewerkt in de Franse zestien. David Villa benutte de strafschop.

<i>Thierry Henry en Xabi Alonso komen elkaar tegen Even onverwacht kwam Frankrijk in de 41ste minuut langszij. Patrick Vieira stuurde Franck Ribery met een bekeken pass alleen op weg naar doelman Iker Casillas, waarna Ribery de keeper omspeelde en met zijn linker de 1-1 op het scorebord schoot.

Na de gelijkmaker gebeurde er lange tijd helemaal niets voor beide doelen. De strijd beperkte zich tot het middenveld, alleen Joaquin creëerde in de 79ste minuut een kans, maar schoot zelf in het zijnet.

Niet veel later beslisten de Fransen de wedstrijd. Henry liet zich makkelijk vallen in een duel met Carles Puyol, waarna Zidane een vrije trap via het hoofd van Xabi Alonso bij de tweede paal bezorgde, waar Vieira de bal ietwat gelukkig binnenkopte via Sergio Ramos: 2-1. En in blessuretijd counterde Frankrijk via Sylvain Wiltord en Zidane naar de 3-1.

Komende zaterdag staat Frankrijk in Frankfurt tegenover Brazilië in de kwartfinale.