Frankrijk houdt Groep B ongewild spannend

Na anderhalf EK-duel leek Frankrijk al zo goed als zeker van de kwartfinales van het EK. Door eigen stommiteiten liet de regerend kampioen tegenstander Kroatië echter vanuit het niets terug in de wedstrijd komen, waardoor Groep B nog helemaal open ligt: 2-2.

Bondscoach Jacques Santini had zijn ploeg ten opzichte van het openingstreffen met Engeland op drie plaatsen gewijzigd: Olivier Dacourt speelt in plaats van de geblesseerde Claude Makélélé, terwijl Bixente Lizarazu en Robert Pires werden gepasseerd. Voor hen speelden Marcel Desailly en Sylvain Wiltord.

Het vermocht de Fransen nauwelijks tot grootsere daden te inspireren dan tegen Engeland. Ook tegen de Kroaten speelde de titelfavoriet flets en weinig sprankelend. Dat de ploeg halverwege de eerste helft de leiding nam (Igor Tudor veranderde een vrije trap van Zinedine Zidane ongewild van richting) was dan ook meer geluk dan wijsheid: 1-0. Vlak voor rust was er één enkel hoogstandje te bespeuren, toen Zidane met zijn hak op weergaloze wijze een hoekschop van Thierry Henry verlengde. William Gallas had de bal voor het inkoppen, maar hij timede verkeerd en mikte daardoor over het Kroatische doel.

Onmiddellijk na de pauze bleek dat een dure misser. Eerst was het Milan Rapajic die een strafschop verzilverde (Mikaël Silvestre duwde Giovanni Rosso binnen de zestienmeter omver), waarna Dado Prso nauwelijks later een enorme blunder van Desailly (hij trapte volledig over de bal heen) afstrafte. En zo was het in de vijftigste minuut van 1-0 ineens 1-2 geworden.

Die achterstand deed de regerend Europees kampioen wankelen, maar de Kroaten hielpen Frankrijk weer op het rechte pas. En andermaal was Igor Tudor, de man van het eigen doelpunt, die uitgroeide tot schlemiel. Veel te laconiek speelde hij terug op zijn eigen doelman, waardoor David Trezeguet kon profiteren: 2-2.

Daarmee was de koek voor beide partijen op, al was eerst Thierry Henry voor Frankrijk en tenslotte Ivica Mornar namens Kroatië nog heel dichtbij de winnende treffer.