Frankrijk en Zuid-Korea luiden WK vrouwen in: Blatters baby is volwassen

Reacties

Met een duel tussen organisator Frankrijk en Zuid-Korea barst vrijdagavond de achtste editie van het WK vrouwen los. Nederland neemt voor de tweede keer deel aan de mondiale eindronde.

Frankrijk en Zuid-Korea luiden WK vrouwen in: Blatters baby is volwassen
Frankrijk
Frankrijk
4 - 0
Zuid-Korea
Zuid-Korea

Bij de bookmakers gelden de Verenigde Staten als de favoriet. De titelverdediger blijft Frankrijk en Duitsland nipt voor op deze lijsten. Europees kampioen Nederland staat in de subtop samen met onder meer Engeland en Japan.

De 24 landen zijn onderverdeeld in zes poules van vier. De toptwee kwalificeert zich rechtstreeks voor de knock-outfase en om tot zestien deelnemers in de tweede ronde te komen, worden ook de vier beste nummers drie toegelaten.

In relatief korte tijd is het WK vrouwen een meer dan volwaardig evenement geworden op de voetbalkalender. Aan de eerste editie, die pas in 1991 werd georganiseerd, namen slechts twaalf landen deel. Trok dat toernooi in China nog gemiddeld 18.344 toeschouwers per wedstrijd, de tweede editie in Zweden haalde slechts een moyenne van 4.316.

Nota bene Sepp Blatter, die niet altijd positieve recensies kreeg over zijn jaren aan het hoofd van de FIFA, was jarenlang een van de voorvechters van een groots opgezet WK vrouwen. 'Pas rond 1988 hebben we ons echt gericht op het vrouwenvoetbal', vertelde Blatter in 2015 aan de BBC. 'Ik was toen nog secretaris-generaal van de FIFA. Ik wil niet zeggen dat ik het als mijn baby beschouw, maar eigenlijk ben ik de godfather van het vrouwenvoetbal. Omdat er eerst helemaal niets was.'

Ervaring
Vier jaar geleden gaven voor het eerst 24 teams acte de presence, waardoor er op de kalender een volle maand werd ingeruimd voor het door de Verenigde Staten gewonnen toernooi. Ook de komende editie neemt een maand in beslag.

Puur op basis van de statistieken verbaast de favorietenrol van Team USA niet. De Verenigde Staten wonnen drie van de vorige zeven edities en bondscoach Jill Ellis beschikt over een zeer geroutineerde selectie: met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar heeft de wereldkampioen de oudste selectie.

Een van de grote sterren aan de start is de Braziliaanse Marta, die met vijftien goals als topscorer aller tijden van het WK fungeert. Namens Nederland voert Kirsten van de Ven deze ranglijst aan met twee goals. Lieke Martens was eenmaal trefzeker. Van de Ven is gestopt, maar Martens kan vanaf dinsdag haar totaal opvijzelen. Dan begint voor Nederland de titelstrijd met een duel met Nieuw-Zeeland.

In de nieuwe VI staan onder meer alle selecties van de deelnemers aan het WK vrouwen.

Persoonlijk met Jackie Groenen: guilty pleasures, Cruijff en mooie Frenkie
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.