Frank Lampard: de grootste ster in wording bij het opwindende Chelsea

Reacties

VI's Süleyman Öztürk heeft bij zijn Premier League-vooruitblik aandacht voor de bemoedigende start van Frank Lampard. Chelsea gaat zaterdag op bezoek bij Burnley.

Frank Lampard: de grootste ster in wording bij het opwindende Chelsea
© Pro Shots

Op zijn eerste dag als trainer van Chelsea zat hij in het kantoor waar hij als speler normaal niet zo snel naar binnenliep. Frank Lampard was op de stoel gaan zitten waar eerder onder anderen José Mourinho, Carlo Ancelotti, Guus Hiddink, Antonio Conte en Maurizio Sarri op hadden gezeten. Het besef moest indalen dat hij nu de trainer was. Alleen in die kamer besefte hij dat hij voor een enorme taak stond.

Zoals ook bleek uit een interview met Jaap Stam deze week in VI is het trainerschap een baan die zijn tol eist. Je kunt aan niets anders meer denken dan het elftal waarvoor je verantwoordelijk bent. ‘Als we thuis wat eten met het gezin, sta ik soms even op om ergens anders te zitten. Mensen die zeggen dat je alles moet kunnen loslaten zodra je na de training je auto in stapt, snappen er niks van. Het is niet te doen, het houdt je elk uur bezig.’

Diego Simeone probeert in het weekend met zijn vriendin weleens een film in de bioscoop mee te pakken, heeft hij ooit verteld. Maar na een minuut of twintig bewegen er dan spelers in zijn hoofd. Hij kan eigenlijk aan niets anders denken dan voetbal. Hetzelfde geldt voor types als Antonio Conte, Pep Guardiola. Als trainer word je overgenomen door je elftal.

Lampard is daar ook achter. In gesprek met Sky Sports vertelde hij vrijdagmiddag hoe hij zijn best doet de knop om te zetten. De Chelsea-trainer heeft twee schoolgaande dochters en een babymeisje van dertien maanden oud. Hij probeert te helpen met het maken van huiswerk. Om zijn gedachten te verzetten loopt hij zo nu en dan een rondje met zijn hond. ‘Als het me lukt probeer ik iets anders dan voetbal op te zetten en weg te komen van alle gedachtes, maar het is moeilijk!’

Lampard nam een jaar afstand van de voetballerij en begon zijn trainerscarrière daarna bij Derby County. Hij kwam in beeld bij die club nadat zijn oom Harry Redknapp zijn buurman had geadviseerd te gaan praten met zijn neef. Die buurman was de eigenaar van Derby County. Aanvankelijk had Mel Morris geen interesse, maar omdat Redknapp zo bleef aandringen mocht Lampard langskomen. De voormalige middenvelder viel in de smaak vanwege zijn ideeën, zijn welbespraaktheid en zijn intelligentie.

De overwinning op Ajax woensdagavond werd in de Engelse media onthaald alsof zojuist de Champions League-finale was gewonnen. Het grote Ajax was verslagen door de Chelsea-jonkies. De omgekeerde wereld dus. De zege in Amsterdam kwam niet uit de lucht vallen.

Lampard heeft in korte tijd zijn ideeën weten over te brengen op een spelersgroep die niet aangevuld kon worden met spelers van buitenaf. Hij heeft duidelijk gekozen voor talent. Niet omdat hij de fancy coach wil uithangen die jonge jongens opstelt, maar omdat die talenten hun basisplaats hebben verdiend op basis van hun prestaties op de training. In het begin van het seizoen vielen de resultaten wat tegen, maar het spel zelf zorgde voor blije gevoelens. Met iets meer tijd en geduld kon er zomaar iets moois ontstaan uit de beperking van het niet mogen kopen.

Opvallend is de kalmte en de rust waarmee Lampard journalisten te woord staat. Hij weet waartoe zijn spelers in staat zijn, heeft geen last van zijn eigen voetbalverleden en toont zich flexibel in zijn opvattingen. Chelsea heeft een leuke ploeg met opwindende jonge talenten. Maar de grootste ster in wording staat misschien wel langs de kant. Niet de voetballer Frank Lampard, maar de trainer.

Het programma in de tiende speelronde van de Premier League


Vr 25 okt. 2019

Za 26 okt. 2019

Zo 27 okt. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.