Fraaie comeback tegen Excelsior bezorgt Roda JC enorme opsteker

In de strijd tegen degradatie heeft Roda JC Kerkrade zondag bijzonder goede zaken gedaan. Ondanks een vroege achterstand hielden de Limburgers de drie punten tegen Excelsior in eigen huis: 2-1. Nummer zeventien Roda JC is vooralsnog een van de slechts twee ploegen uit het rechterrijtje die dit weekend wonnen, de zege is dan ook bijzonder waardevol. Het neemt op die manier afstand van hekkensluiter Sparta Rotterdam.

De ploeg van Robert Molenaar wist vooraf al dat een overwinning goud waard zou zijn. Vrijwel het voltallige rechterrijtje verspeelde dit weekend al punten, waaronder de directe concurrenten van Roda JC. VVV-Venlo (met plek tien de aanvoerder van dat rechterrijtje) won bij nummer zestien NAC Breda, rode lantaarndrager Sparta ging vrijdag onderuit bij SC Heerenveen, PSV was te sterk voor nummer vijftien FC Twente. Ook FC Groningen (dertiende) en Heracles Almelo (twaalfde) verspeelden in hun onderlinge gelijkspel punten, terwijl Roda-opponent Excelsior elfde staat en dus verloor. Nummer veertien Willem II (plek veertien) wacht later op de zondag tot slot de lastige thuiswedstrijd tegen AZ.

De thuisploeg boekte dus een welkom succes, ondanks een slecht begin. Uit een indraaiende vrije trap van Hicham Faik kopte Excelsior-verdediger Milan Massop de bal na een kwartier al feilloos in de lange hoek. De veerkracht van Roda JC was echter bewonderenswaardig. Spits Jorn Vancamp kopte uit een corner van dichtbij nog naast, waarna Schalke 04-huurling Donis Avdijaj zijn schot via Jurgen Mattheij over het Rotterdamse doel zag vliegen. Die twee kansen bleken wel de aanzet tot een fraaie comeback. Op slag van rust trok Mikhail Rosheuvel vanaf de rechterkant naar binnen, met een subtiel balletje bracht hij Vancamp in stelling. De Belg dacht niet na en schoot de bal koeltjes in de lange hoek, zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Roda JC ging na rust vol vertrouwen verder, maar Avdijaj schoot de eerste mogelijkheid direct na de pauze in het zijnet. Toch kwam de zege er, een doelpunt in de 51ste minuut bleek genoeg. Weer was Rosheuvel de aangever, zijn uitdraaiende voorzet werd door spits Dani Schahin fraai binnengeknikt. In het laatste kwartier had de thuisploeg geluk dat Stanley Albers de bal van dichtbij naast schoot, waarmee de zege voor Roda binnen was. In de extra tijd moest Luigi Bruins namens Excelsior nog inrukken met een rode kaart (twee keer geel).

Door de overwinning neemt Roda JC verder afstand van Sparta: de rode lantaarndrager heeft nu vier punten minder dan de Limburgers. Bovendien is nummer zeventien Roda tot op één punt gekomen van NAC en FC Twente, terwijl Willem II nog maar twee punten meer heeft. De Tilburgers hebben echter nog een wedstrijd tegoed.