Fortuna viert feest na extreem late wondergoal

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in de dying seconds een sensationele overwinning geboekt op Vitesse. De bezoekers waren lange tijd de betere ploeg, maar de Limburgers knokten zich terug in de wedstrijd en pakten in extremis zelfs de winst. Finn Stokkers was op weergaloze wijze de matchwinner.

Fortuna Sittard
2 - 1
Vitesse
Vitesse

De Arnhemmers waren voor rust de veel betere ploeg, wat na zes minuten resulteerde in de voorsprong. Een verre trap van keeper Eduardo belandde bij Bryan Linssen, die niet buitenspel stond, de bal schitterend controleerde en koeltjes de 0-1 binnenschoof. Met zijn assist leverde de Portugese doelman een zeldzame prestatie. Het was de eerste assist van een Eredivisie-keeper sinds Marco Bizot namens AZ op 9 december 2017 tegen Heracles Almelo (5-0) de aangever was bij de 4-0 van Wout Weghorst.

In het restant van die eerste helft kreeg Vitesse vervolgens voldoende kansen op de 0-2. Een rake stift van Oussama Darfalou werd afgekeurd wegens buitenspel, waarna Navarone Foor de bal voor een open doel (na een heerlijke actie van Martin Ødegaard) tegen de lat schoot. De thuisploeg kwam niet verder dan twee pogingen (naast en over) van Lisandro Semedo.

Ook in de tweede helft kon Fortuna lange tijd maar nauwelijks een vuist maken. Vitesse kwam er op de counter een paar keer gevaarlijk uit, maar verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien. Een kwartier voor tijd - toen de Arnhemse dadendrang wat was afgezwakt - sloeg Fortuna alsnog toe. Maikel van der Werff kon niet bij een voorzet van André Vidigal, waardoor Lars Hutten de gelijkmaker kon binnenglijden.

Tien minuten voor tijd was er grote ophef. Vitesse-middenvelder Matús Bero gleed in zijn eigen zestien uit, waardoor de bal liefst twee keer tegen zijn arm kwam. Dat moment leek bijzonder sterk op de ongelukkige handsbal van Fortuna-verdediger Kai Heerings tijdens de midweekse bekerwedstrijd bij Feyenoord (4-1 nederlaag), toen gaf de VAR een strafschop. Ook dit keer bekeek de videoscheidsrechter het moment, maar tot woede en onbegrip aan Fortuna-zijde kwam er dit keer géén penalty.

Uiteindelijk kon heel Sittard tóch feestvieren. In blessuretijd leverde Eduardo de bal zomaar in bij invaller Stokkers, die niet twijfelde en het van grote afstand in één keer probeerde. De bal zeilde schitterend over de blunderende goalie heen in het doel, waardoor Fortuna er met de drie punten vandoor ging.