Fortuna knokt zich dankzij Cox en VAR naar zege op Cambuur

Fortuna Sittard heeft zich zaterdag naar de tweede zege van het seizoen geknokt. De Limburgers wonnen in eigen huis met miniem verschil van SC Cambuur dankzij een late goal van George Cox, waarna de VAR een streep zette door de gelijkmaker van de bezoekers.

Fortuna Sittard
1 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Het verschil tussen Fortuna en het gepromoveerde Cambuur was groot in de eerste acht speelrondes. Waar Fortuna slechts vijf punten bij elkaar sprokkelde en voor de interlandperiode verloor van NEC, pakte Cambuur al twaalf punten. Een opsteker voor Fortuna was dat Zian Flemming weer van de partij was. De aanvaller ontbrak in de voorgaande vier wedstrijden vanwege een blessure.

Het stadion in Sittard zat zaterdag verre van vol en het publiek dat op de wedstrijd was afgekomen werd in de eerste helft niet bepaald vermaakt. Het duel speelde zich vooral op het middenveld af en beide teams creëerden niet veel kansen. Pas richting de rust werden doelmannen Yanick van Osch en Sonny Stevens aan het werk gezet. Van Osch redde op een schot van Michael Breij en Steven pakte een poging van Emil Hansson.

Het begin van de tweede helft was een stuk sprankelender. De bezoekers raakten de lat vanuit een vrije trap van Mees Hoedemakers, die via een Cambuur-hoofd richting het doel van Fortuna vloog. Even later dacht Tom Boere de gasten op voorsprong te zetten, maar hij bleek bij een pass van Jamie Jacobs buitenspel te staan. Fortuna beet daarna van zich af via Mats Seuntjens, die opdook bij de eerste paal en stuitte op keeper Stevens.

Na de kansrijke openingsfase was het lang wachten op de volgende kans. Die was na 74 minuten voor Flemming, die uit een corner van Seuntjens kopte richting de linkerbovenhoek. Stevens had een goede redding in huis en bokste de bal uit zijn doel. Een zwak schot van Seuntjens leverde even later geen problemen op voor de keeper van Cambuur. Stevens hield zijn ploeg zo op de been, maar moest in de slotfase alsnog buigen. Tesfaldet Tekie gaf de bal voor vanaf de rechterflank en Cox werkte de bal van dichtbij binnen. Zo was de linksback die vorig seizoen vijf keer scoorde opnieuw belangrijk voor Fortuna.

Cambuur leek alsnog een punt mee naar Leeuwarden te nemen toen Mitchel Paulissen uit een goede dieptepass afrondde voor 1-1, maar de VAR stak een stokje voor die treffer. Uit de beelden bleek dat er - weliswaar heel nipt - sprake was van buitenspel. Daardoor bleef de 1-0 op het scorebord staan. Door de zege klom Fortuna voorlopig uit de gevarenzone in de Eredivisie. De ploeg van trainer Sjors Ultee heeft nu acht punten, twee meer dan FC Groningen en Sparta Rotterdam. De nummers zestien en zeventien van de Eredivisie spelen zondag tegen elkaar.