Fortuna hekkensluiter-af na nieuw keepersfiasco NAC

Fortuna Sittard heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. Op bezoek bij NAC Breda wonnen de Limburgers, die daardoor de rode lantaarn in de Eredivisie voorlopig overdoen aan FC Groningen. Bij de thuisploeg kreeg het toch al krankzinnige keepersverhaal een nieuwe wending.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 3
Fortuna Sittard

Hoewel het seizoen pas een paar wedstrijden onderweg is, kreeg het duel in Breda al direct het stempel 'kelderkraker'. NAC stond tot zondagmiddag zestiende met drie punten uit vier duels, promovendus Fortuna verzamelde in hetzelfde aantal wedstrijden een puntje minder en was daardoor hekkensluiter. De rode lantaarn is nu (in ieder geval voor even) in handen van het eveneens slecht gestarte FC Groningen.

Het begin was nog wel voor NAC. Paolo Fernandes werd op het middenveld ingespeeld door mede-Manchester City-huurling Erik Palmer-Brown, draaide prachtig weg bij zijn directe tegenstander en verstuurde een heerlijke steekpass richting Mitchell te Vrede. De spits leek nipt buitenspel te staan, maar mocht verder en schoot in de korte hoek hard raak: 1-0. Omdat de camerabeelden geen duidelijk uitsluitsel gaven over het buitenspelmoment, bleef de treffer staan.

Mitchell te Vrede schiet de 1-0 binnen.

De vroege voorsprong leidde weliswaar tot opluchting op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion, maar NAC slaagde er totaal niet in de overtuigende openingsfase een vervolg te geven en riep de problemen in het restant van de eerste helft over zichzelf af. De ploeg van Mitchell van der Gaag was slordig en slap, de 1-1 kort voor rust was even fraai als verdiend. Ahmed El Messaoudi zette een prachtig één-tweetje op met Lisandro Semedo en rondde koeltjes af.

Het thuispubliek trakteerde NAC bij het rustsignaal op een striemend fluitconcert, Van der Gaag voerde al halverwege een dubbele wissel door. Maar kort ná de pauze ging het volledig mis voor NAC. El Messaoudi besloot om van grote afstand uit te halen en zag - waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing - dat Benjamin van Leer het houdbare schot zomaar door zijn handen liet glippen: 1-2. Door die enorme flater heeft de onwaarschijnlijke keeperssoap bij NAC een nieuw, bijzonder pijnlijk hoofdstuk gekregen.

Vorig seizoen begon Andries Noppert onder de lat in Breda, maar hij werd na matige optredens vervangen door Mark Birighitti. De Australiër wist geen moment te overtuigen en raakte zijn plek kwijt aan Nigel Bertrams, maar moest door een schorsing van zijn concurrent alsnog zes duels opdraven. Voorafgaand aan dit seizoen leek Man City-huurling Arijanet Muric uitkomst te bieden, al keepte de inmiddels vertrokken Birighitti nog wel in de openingswedstrijd. Nadat Muric al na één duel werd teruggeroepen door zijn broodheer, stond ook jongeling Karol Niemczycki een keer onder de lat, voordat Van Leer (samen met reservekeeper Theo Zwarthoed) werd gehaald.

Lege handen
De Ajax-huurling was in de vijfde competitiewedstrijd derhalve pas de eerste NAC-goalie die twee wedstrijden op rij in de basis stond, en kon in de 71ste minuut even opgelucht ademhalen. Gervane Kastaneer (samen met Fabian Sporkslede in de rust ingevallen) stond bij een corner van Mikhail Rosheuvel volledig vrij en kopte knap raak. Daarmee leek NAC alsnog een punt over te houden aan het enerverende duel, maar het stond na negentig minuten toch met lege handen.

Tien minuten na zijn gelijkmaker verlengde Kastaneer een corner van de Limburgers wat ongelukkig, in een poging op de doellijn redding te brengen, schoot Anouar Kalide bal tegen Fortuna-verdediger Branislav Ninaj aan: 2-3. Die goal bezorgde Fortuna de eerste Eredivisie-zege sinds 2002.