Fledderus zorgt voor ontsnapping Roda tegen Sparta

Roda JC Kerkrade heeft zich met hangen en wurgen gehandhaafd in de Eredivisie. Sparta Rotterdam bezweek laat onder Limburgse druk in de play-offs om promotie/degradatie (2-1).

Na het doelpuntloze gelijkspel in de heenwedstrijd stuurde Sparta-trainer Henk ten Cate zijn ploeg in Kerkrade met een behoudende tactiek het veld in. De trainer rekende erop dat zijn defensie de Limburgse aanvallers kon weerhouden te scoren, terwijl zijn snelle aanvallers dat aan de andere kant juist wel zouden doen.

In de eerste helft bleek Ten Cate op beide terreinen het gelijk aan zijn zijde te hebben. De defensie van Sparta bleef overeind, al viel er ook genoeg af te dingen op de doortastendheid van Roda JC. Misschien wel tekenend was dat aanvaller Krisztián Németh al in de veertigste minuut plaats moest maken voor de meer opportunistische Mikolaj Lebedynski.

Trainer Ruud Brood voelde zich niet alleen tot een wissel gedwongen door het spel van de Hongaar, maar ook door de stand. Sparta kwam namelijk halverwege de eerste helft op voorsprong via Mario Bilate. De spits, die de voorkeur kreeg boven Sandro Calabro, was het eindpunt van een counter die de kwetsbaarheid van de Roda-defensie aan het licht bracht. Donovan Deekman speelde daarin met zijn actie en voorzet een grote rol in.

In de tweede helft hield Sparta relatief eenvoudig stand. Doelman Nico Pellatz werd nauwelijks op de proef gesteld, hetgeen de frustratie bij Roda JC alleen maar deed groeien. In de 63ste minuut zocht Brood zijn heil in zijn laatste hoop: Frank Demouge. De spits miste de heenwedstrijd door een hamstringblessure, maar was opgelapt voor de return. Met zijn fysieke kracht moest hij de beslissing forceren.

Maar de held van de middag werd Mark-Jan Fledderus. De middenvelder gaf de Limburgse burger moed door in de 73ste minuut de bal uit een vrije trap schitterend over de muur in het Sparta-doel te schieten.

In de laatste minuut tekende Fledderus voor de bizarre ontsnapping van Roda JC. Opnieuw trof hij doel uit een vrije trap, waarbij hij dit keer Pellatz verraste door niet over maar langs de muur te schieten: 2-1.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.