FK Rostov, het Leicester City van Rusland

Reacties

FK Rostov heeft zich onverwachts genesteld in de Russische gevestigde orde. Eigenlijk is het sprookje nóg sensationeler dan dat van Leicester City.

FK Rostov, het Leicester City van Rusland

De selectie van FK Rostov ging in september vorig jaar over tot een boycot. Opnieuw leek het erop dat de club de salarissen niet meer kon betalen. Met als resultaat dat een jeugdploeg mocht opdraven voor het bekerduel bij Tosno. 'Een signaal aan het bestuur', voegden de spelers eraan toe. Vanwege het niet tijdig betalen kreeg Rostov in februari nog een transferembargo opgelegd door de Russische voetbalbond.

Maar ondanks alle financiële problemen – circa vier miljoen euro schuld – strijdt Rostov volop mee om het kampioenschap van de Premjer Liga. In Rusland zelf kan het succesverhaal de vergelijking aan met Leicester City. Ook Rostov, gelegen op zo'n elfhonderd kilometer ten zuidenvan Moskou, ontsnapte vorig seizoen nipt aan degradatie, finishte in de Premjer Liga nooit hoger dan de zesde plaats en telt geen enkele speler van naam. De waarde van de selectie wordt geschat op veertig miljoen euro, bijna vijf keer zo laag als die van regerend kampioen Zenit Sint-Petersburg.

Hoofdtrainer Kurban Berdyev (foto) is het uithangbord van Rostov. Eerder werd de Turkmeen tweemaal verrassend landskampioen met Rubin Kazan (2008 en 2009). Bij al zijn clubs heeft Berdyev enorm veel invloed gehad. Zo ook bij FK Rostov, waar hij tot ieders verrassing in december 2014 een contract tekende. Aldaar beschikt Berdyev over liefst zes spelers en zeventien (!) stafleden met wie hij eerder in Kazan werkte.

De Iraanse international Sardar Azmoun is een van de aanvallers van FK Rostov
De Iraanse international Sardar Azmoun is een van de aanvallers van FK Rostov

Met weinig aantrekkelijk maar oerdegelijk spel troeft Rostov momenteel de titelfavorieten af. Afgelopen zondag werd tegen Zenit (3-0) voor de veertiende keer de nul gehouden. Eigenlijk is het sprookje nóg sensationeler dan dat van Leicester City, aangezien die club financieel stabiel is.

FK Rostov wordt deels gestuurd door de Oblast Rostov, het regionale district. Vanwege de recessie en het conflict in het nabijgelegen oostelijke deel van Oekraïne, is er fors minder geld voorhanden. Maar de situatie van de gevestigde teams is zo mogelijk nog meer verslechterd. Dinamo Moskou en Kuban Krasnodar hebben al sancties opgelegd gekregen vanwege financiële wanorde en Zenit ondervond veel hinder van de devaluatie van de roebel.

Rostov deed daarentegen recent van zich spreken door een lucratieve sponsordeal met een agrarische onderneming. Ook wordt in het kader van het WK 2018 een nieuw stadion gebouwd in Rostov. En als het vandaag wint bij Mordovia Saransk is Rostov de trotse koploper.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.