Fiorentina en Pioli ruziën publiekelijk verder na kille vechtscheiding

Reacties

De aftocht van trainer Stefano Pioli bij Fiorentina maakt de tongen los. Dinsdag liet de oefenmeester zijn club achter zich na een samenwerking van bijna twee jaar. Een dag na de scheiding belagen de twee elkaar via statements en interviews.

Fiorentina en Pioli ruziën publiekelijk verder na kille vechtscheiding

Pioli stond al langer onder druk bij Fiorentina, dat na een sterke eerste seizoenshelft inzakte en in een vrije val terechtkwam. Zondag verloor de club op eigen veld van Frosinone en bleef het voor de achtste wedstrijd op rij verstoken van een zege.

Een dag later liet Fiorentina weten dat Pioli niet weg hoefde. De directie had na intensief overleg nog voldoende vertrouwen in een ommezwaai en sprak hardop de hoop uit dat het goede spel van Fiorentina uit de eerste seizoenshelft weer terug zou keren.

Bekwaamheid en oprechtheid
Daarbij riep de club Pioli echter ook op om de bekwaamheid en oprechtheid te laten zien zoals zij die bij hem zagen voor de winterstop. Een bijzondere noot in de verklaring, die bij velen vragen opriep over de verhouding tussen club en trainer achter de schermen.

Dinsdag barstte de bom: Pioli pakte per direct zijn koffers. In de kille verklaring bij zijn vertrek werd met geen woord gerept over een gebrek aan vertrouwen, maar in een interview met persbureau ANSA luchtte de coach zijn hart. Hij gaf aan dat zijn vertrek niet vrijwillig voelde.

'Ik heb hier altijd met een groot verantwoordelijkheidsgevoel gewerkt', zei hij. 'Ik ben altijd een garantie geweest voor professionaliteit, respect en maximale betrokkenheid. Ik zie mezelf nu echter met grote tegenzin gedwongen te vertrekken. Ik ga weg, omdat mijn professionaliteit en menselijke kwaliteiten in twijfel zijn getrokken', liet de 53-jarige trainer weten.

Verklaring Fiorentina
Die uitspraken schoten Fiorentina weer in het verkeerde keelgat. De club trekt haar eigen handelen niet in twijfel. 'We beschouwen Stefano Pioli als een gerespecteerd man die zich altijd correct heeft gedragen, tot gisteren', bracht de club uit Florence woensdag naar buiten. 'We vinden zijn houding onbegrijpelijk en ongerechtvaardigd.'

'Hij brengt de club nu in een onverwachte en lastig te managen situatie. De verklaring die we maandag uit lieten gaan was nodig om aan te geven hoe we er als club in stonden en op te roepen tot eenheid - zonder dat we daarbij iemand beschadigden of aanvielen.'

'De redenen voor Pioli's vertrek hebben niets van doen met de verklaring die wij maandag naar buiten brachten. De eerste die weet had van de verklaring was de trainer. Maar laten we nu vooral vooruitkijken en ons puur en alleen focussen op de sportieve resultaten die we kunnen en moeten behalen', aldus Fiorentina, dat woensdag Vincenzo Montella benoemde als Pioli's opvolger.

Steun van vakbond
De trainersvakbond in Italië heeft intussen partij gekozen voor Pioli. Het bestuur vindt dat Fiorentina de trainer in een slecht daglicht heeft gezet door aan te geven dat hij zijn bekwaamheid en oprechtheid weer moest laten zien. 'Daarmee dwongen ze hem in feite op te stappen', vindt de vakbond.

'Zijn professionele en menselijke kwaliteiten werden in twijfel getrokken. Niemand wil tornen aan de vrijheid van de clubs om doelen te stellen en prestaties te evalueren, maar clubs moeten héél voorzichtig te werk gaan wanneer ze zaken als ernst en competentie bekritiseren', waarschuwt de trainersvakbond. 'Het leidt al snel tot serieuze twijfels over de moeite die mensen steken in hun werk.'

Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
9
Sampdoria
38
15
8
15
60-51
+9
53
10
Bologna
38
11
11
16
48-56
-8
44
11
Sassuolo
38
9
16
13
53-60
-7
43
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.