Financiële klapper voor PSV: Malen bij vijf grootste uitgaande transfers

Reacties

Het vertrek van Donyell Malen is sportief gezien een groot verlies voor PSV, maar in financieel opzicht maken de Eindhovenaren met de verkoop van de aanvaller een klapper. Malen zit met zijn transfer naar Borussia Dortmund bij de vijf duurste spelers ooit van PSV.

Financiële klapper voor PSV: Malen bij vijf grootste uitgaande transfers
© Pro Shots

Borussia Dortmund betaalt om en nabij dertig miljoen euro voor Malen, die door PSV in 2017 werd weggehaald uit de jeugdopleiding van Arsenal. De Engelsen hadden de aanvaller eerder opgepikt uit de kweekvijver van Ajax. Zowel Ajax als Arsenal ontvangt een deel van de transfersom die PSV nu opstrijkt. Ook gaat een stukje van de som naar zaakwaarnemer Mino Raiola. 

Het grootste deel van de taart is natuurlijk voor PSV zelf. De club verkocht vier keer eerder een speler voor rond de dertig miljoen euro, waarbij moet worden aangegeven dat de transfer van Ruud van Nistelrooy naar Manchester United nog in het guldentijdperk was. Hirving Lozano is nog altijd de recordverkoop van PSV. De Mexicaan ging in 2019 voor 42 miljoen euro naar Napoli.

Voor Memphis Depay kreeg PSV 27,5 miljoen euro, een bedrag dat middels bonussen kon oplopen tot 32 miljoen euro. Het is niet bekend welk bedrag Memphis aan bonussen bij elkaar heeft gespeeld voor zijn oude werkgever. Van Nistelrooy kostte omgerekend zo'n 30,5 miljoen euro. De transfersom van Steven Bergwijn was ongeveer even hoog als die van Malen; bij zijn transfer naar Tottenham Hotspur werd er twee miljoen aan mogelijke bonussen afgesproken.

duurste uitgaande transfers bij PSV

Naam Naar Seizoen Transfersom Mogelijke bonussen
Hirving Lozano Napoli (ITA) 2019/20 42 miljoen euro Onbekend
Memphis Depay Manchester United (ENG) 2015/16 27,5 miljoen euro 5,5 miljoen
Ruud van Nistelrooy Manchester United (ENG) 2001/02 30.5 miljoen euro Onbekend
Steven Bergwijn Tottenham Hotspur (ENG) 2019/20 30 miljoen euro 2 miljoen
Donyell Malen Borussia Dortmund (DUI) 2021/22 30 miljoen euro Onbekend

Op de lijst van duurst verkochte Nederlandse voetballers ooit komt Malen niet in de toptien terecht. Frenkie de Jong is met een transfersom van maximaal 86 miljoen euro de duurst verkochte Nederlander aller tijden, gevolgd door Virgil van Dijk (84,5 miljoen) en Matthijs de Ligt (75 miljoen).

Malen staat wel weer hoog op het lijstje van duurste inkomende transfers van Dortmund. De Duitsers betaalden alleen voor Ousmane Dembélé (35 miljoen, in 2016) en Mats Hummels (30,5 miljoen, in 2019) meer. Malen heeft in het Signal Iduna Park een contract tot medio 2026 getekend.

Malen nieuwe partner Haaland: 'Maar hij is niet de opvolger van Sancho'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.