FIFA scherpt regels omtrent racisme en transfers aan

Reacties

De FIFA heeft een nieuwe Disciplinary Code gepresenteerd. De regels omtrent onder meer discriminatie, racisme en transfers zijn herzien. Het wordt voortaan makkelijker voor de bond om clubs een transferverbod op te leggen.

FIFA scherpt regels omtrent racisme en transfers aan

De wereldvoetbalbond kondigde in 2016 het plan FIFA 2.0 aan. Voorzitter Gianni infantino vertelde dat de bond in een tijdsbestek van tien jaar 3,6 miljard euro wilde investeren in de ontwikkeling van de sport. In het verlengde van dat plan heeft de FIFA de Disciplinary Code hervormd, waarin concrete uitgangspunten staan om in te grijpen op het gebied van bijvoorbeeld matchfixing en financiële wanorde.

De afgelopen vijftien jaar waren er nauwelijks wijziging in de Disciplinary Code aangebracht. De FIFA werkte voor de ontwikkeling van de nieuwe Disciplinary Code samen met de zes federaties van de verschillende continenten en 'stakeholders' uit de voetballerij, zoals de belangenvereniging voor clubs ECA.

FIFA noemt een aantal speerpunten van de herziene versie. Het eerste is een 'zero tolerance'-beleid wat racisme en discriminatie betreft. De bond spreekt zich uit tegen een breed scala aan discriminatoire uitingen, stelt als algemene regel in dat een wedstrijd automatisch definitief gestaakt is wanneer de scheidsrechter het spel stillegt voor incidenten waarbij discriminatie komt kijken en begeleidt recidivisten met een educatief traject over discriminatie.

Daarnaast is de regelgeving voor het optreden tegen matchfixing voortaan makkelijker hanteerbaar. De FIFA zet zich ook sterk in voor financiële rechtvaardigheid, met als belangrijkste verandering dat de bond de mogelijkheid krijgt om clubs een transferverbod op te leggen totdat ze hun openstaande schulden hebben ingelost.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.