FIFA-rapport: in 2022 meer transfers dan ooit tevoren

Reacties

De FIFA heeft een rapport gepresenteerd over internationale transfers in 2022. Het is een dik rapport, en niet zonder reden: in het afgelopen kalenderjaar wisselden meer profspelers dan ooit van club en tegelijk van land. Voor het eerst werd de kaap van 20.000 gerond.

FIFA-rapport: in 2022 meer transfers dan ooit tevoren
© Pro Shots

In totaal vonden 21.764 beroepsvoetballers in 2022 emplooi bij een club in een ander land, het gaat om 20.209 mannen en 1.555 vrouwen. Daarbovenop sloten zich nog 49.238 amateurspelers aan bij een voetbalbond in een ander land. Bij slechts een klein deel van die transfers kwam een afkoopsom kijken: slechts 2.843. Veruit het grootste deel ging dus om transfervrije overgangen.

De knip wordt dan slechts bij één op de acht transfers getrokken, het gaat wel weer om steeds meer geld. In 2022 werd voor een slordige zes miljard euro aan transfersommen betaald. Dat ligt nog iets onder de laatste kalenderjaren vóór corona, maar het totaalbedrag vertoont wel een opwaartse trend na twee jaren waarin het voetbal het zwaarst onder de pandemie te lijden had. Grote sommen zijn ook hier een uitzondering: in zeventig procent van de transfers kwam het bedrag niet boven een miljoen euro.

Nederlandse spelers waren populair in 2022: voor landgenoten werd in totaal 306 miljoen euro uitgegeven. Enkel voor Braziliaanse, Franse, Portugese en Argentijnse spelers lag dat totaalbedrag hoger. Grote voetballanden als Spanje, Duitsland en Italië blijven dus achter bij Nederland. In totaal kwamen er in 2022 312 profs naar Nederland en zochten er 346 hun heil elders. Ons land staat na Portugal tweede op de lijst netto-ontvangers: Nederlandse clubs ontvingen 210 miljoen euro meer dan ze uitgaven.

De Eredivisie, voornamelijk dankzij Ajax, is zodoende de zevende competitie qua ontvangen transfersommen na de Franse, Duitse, Italiaanse, Engelse, Portugese en Spaanse, met grote dank aan de gigatransfer van Antony naar Manchester United. Enkel voor Darwin Núñez en Aurélien Tchouaméni werd nog meer betaald. Antony's ex-club Ajax was een big spender in 2022: de Amsterdammers staan op de 14e plaats in het uitgavenklassement voor clubs. Daarmee gaf Ajax meer uit dan bijvoorbeeld Chelsea. Toch is de Premier League financieel oppermachtig: in Engeland werd meer geld uitgegeven aan transfers dan in Italië, Spanje en Frankrijk samen.

Ook de oorlog in Oekraïne is duidelijk af te lezen aan het rapport. Geen enkele club zag zoveel spelers naar het buitenland vertrekken als Shakhtar Donetsk (51), en bij de amateurspelers staan de Oekraïners ook ruim bovenaan in het klassement vertrekkers. Liefst 5.910 Oekraïense pleziervoetballers sloten zich in 2022 bij een andere voetbalbond aan, een toename van meer dan 500%.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.