FIFA: langere contracten en uitstel transferwindow

Reacties

De FIFA maakt het mogelijk dat contracten na 30 juni doorlopen en dat de transferwindow opschuift. Dat blijkt uit een document dat de wereldvoetbalbond heeft opgesteld naar aanleiding van de coronacrisis.

FIFA: langere contracten en uitstel transferwindow
© Pro Shots

Daarin wordt een serie voorstellen gedaan die tot stand zijn gekomen met de internationale cluborganisatie ECA en de mondiale spelersvakbond FIFPro. Die aanbevelingen gaan vooral over de aflopende spelerscontracten, al afgesproken transfers en de komende transferwindow.

Volgens het transferreglement loopt een contractjaar tot het einde van het seizoen. In de praktijk komt dat neer op 30 juni. De FIFA stelt nu voor dat die contracten automatisch doorlopen tot de nieuwe einddatum van het seizoen.

Nieuwe contracten - zoals die van Hakim Ziyech bij Chelsea - zouden niet ingaan per 1 juli, maar pas bij de startdatum van het nieuwe seizoen. In het geval van overlappende seizoenen in de verschillende landen, krijgt de oude club voorrang. Die heeft dan het recht op de speler, om zo de integriteit van de competitie te waarborgen.

Voor de duidelijkheid: het gaat om richtlijnen die de FIFA vanwege de coronacrisis tijdelijk opneemt in de regelgeving, maar de mondiale voetbalbond kan uiteraard geen contractverlengingen verplichten. In hoeverre de aanbevelingen in de praktijk gebracht gaan worden, is afhankelijk van nationaal recht en collectieve afspraken zoals de cao.

Transferwindow
Over het andere heikele punt - de transferwindow - stelt de FIFA dat nationale bonden deze mogen opschorten. Volgens de reglementen dient de transferperiode in te gaan na het seizoen en mag deze maximaal twaalf weken duren. Nu de seizoenen voorlopig niet beëindigd kunnen worden, kunnen bonden een verzoek indienen om de transferwindow uit te stellen en later aan te passen aan het nieuwe seizoensslot.

Transferwindows van de toplanden zouden in theorie dus dwars door bijvoorbeeld bijvoorbeeld de Nederlandse en Belgische competities gaan lopen als deze hun eigen koers varen in Europa. Stel dat de Eredivisie en de Pro League nu een streep zetten door het seizoen, dan zal het nieuwe seizoen mogelijk gaan beginnen als andere landen in Europa de huidige competitie nog aan het afronden zijn. Vervolgens beginnen zij pas aan hun transferwindow als de competitie hier al onderweg is.

De Premier League en de andere topcompetities zijn bepalend voor het op gang brengen van de transfermarkt. Zij betalen de grote bedragen, die vervolgens doordruppelen in de rest van de piramide. Het lijkt vrijwel zeker dat de topleagues sowieso een verzoek tot uitstel van hun transfermarkt zullen indienen en de FIFA zal dat honoreren. Nederland zal als verkoopland de effecten gaan ondervinden, omdat het geld pas later zal worden uitgegeven aan de uitblinkers in de Eredivisie.

Met deze regelgeving wil FIFA clubs en competities ruimte bieden om het seizoen in een later stadium af te maken, maar opleggen kan de wereldvoetbalbond uiteraard niets. 'Wij zijn niet in staat om nationale bonden te instrueren of om te bepalen wanneer voetbal in elk land weer moet beginnen. Die beslissing moet door elke bond afzonderlijk worden genomen op advies van de nationale gezondheidsautoriteiten.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.