'FIFA dweilt met de kraan open'

Je hebt slechts een computer en een internetverbinding nodig. En binnen zeven minuten kan dan een voetbaltransfer worden bekrachtigd. Het FIFA Transfer Matching System maakt een einde

'FIFA dweilt met de kraan open'

aan het tijdperk van de fax. Internationale voetbaltransfers worden tegenwoordig elektronisch geregeld.

De kopende voetbalpartij voert de gegevens in van de transfer, de verkopende partij doet hetzelfde en wanneer alle gegevens overeenstemmen dan volgt er groen licht. Het FIFA TMS maakt deel uit van de strijd tegen de misdaad en fraude.

In 2005 kondigde Sepp Blatter (foto) aan de strijd aan te binden tegen de steeds groter wordende uitwassen die de geloofwaardigheid van de sport bedreigden. De FIFA riep verscheidene commissies in het leven om de problemen te tackelen.

Het elektronische 'Transfer Matching System' moet een einde maken aan het gegraai rond de transfers. De gedachte daarachter is simpel. Zowel de verkopende als de kopende partij moeten bij internationale transfers opgeven wie eventueel als makelaar fungeert en wat zijn commissie is.

Bovendien moet de bank worden opgegeven waar en hoeveel geld bij de trans-acties wordt overgemaakt. Wanneer de gegevens van beide partijen niet overeenstemmen wordt er geen toestemming aan de transfer verleend.

Een woordvoerder van de FIFA, die vorige week woensdag het systeem via een persconferentie in Zeist introduceerde, meent dat hiermee misstanden worden vermeden. Maar liefst 108 voetbalbonden zullen wereldwijd gebruik gaan maken van het systeem.

De vele faxen die op de laatste dag van de transfertermijn moeten worden verzameld en naast elkaar worden gelegd zijn verleden tijd, eventuele tegenstrijdigheden worden meteen gezien en uitgebannen. Daarnaast, zo legde de woordvoerder uit, is het Zuid-Amerikaanse systeem waar de clubs de rechten van hun spelers aan derden hebben verkocht ineens verleden tijd.

'Want clubs mogen van dit systeem alleen zaken doen met clubs.' Het klinkt simpel, maar is het ook doeltreffend? Wat als de Zuid-Amerikaanse club dan na de deal gewoon het geld doorsluist aan de partijen aan wie de rechten zijn verkocht? 'Daar hebben we geen invloed op', bekende de FIFA-woordvoerder.

Onderzoeksjournalist David Marchant stelde ooit: 'De lieden die zwendelpraktijken toepassen zijn meestal niet al te slim. Ze zijn alleen wat slimmer dan hun slachtoffers. Meer is er niet voor nodig.' De realiteit van het voetbal is dat de zwendel door alle partijen in stand wordt gehouden.

Een voorbeeldje uit de praktijk: Nederlandse club A heeft een topspeler en heeft geld nodig. De club wil graag 25 miljoen euro overhouden aan de transfer. Spaanse Topclub R wil de speler graag hebben en de technisch directeur en de voorzitter willen ook wat verdienen aan de transfer.

Ze zijn bereid om dertig miljoen euro te betalen op voorwaarde dat de spits en club A de transfer via een bevriende huismakelaar laat lopen. Anders gaat de deal niet door. Topclub R maakt vervolgens 25 miljoen euro over aan Club A en vijf miljoen commissie aan de makelaar. U raadt het al, deze makelaar sluist een gedeelte weer terug aan de td en de voorzitter van R, terwijl ook de speler en betrokkenen van A hun deel krijgen. De kracht van het systeem is dat iedereen meedeelt, dus dat ook iedereen zijn mond houdt. Dan wordt het invullen van electronische transfermatching vanzelf een onderlinge afspraak waarbij iedereen precies weet wat hij moet invoeren in de computer.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's