Feyenoord zet koppositie op het spel door pover derby-optreden

Reacties

Een flets Feyenoord is er zondag niet in geslaagd af te rekenen met Sparta Rotterdam. De bezoekers hielden na de gelijkmaker van Lennart Thy betrekkelijk eenvoudig stand in de lege Kuip.

Feyenoord zet koppositie op het spel door pover derby-optreden
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Feyenoord-trainer Dick Advocaat achtte het niet noodzakelijk om mutaties door te voeren ten opzichte van het duel met Willem II van twee weken geleden. Bryan Linssen stond dus opnieuw in de spits. Die 1-4 triomf in Tilburg leverde de Rotterdammers vlak voor de interlandbreak de koppositie op. Sparta daarentegen stond zondag bij aanvang van de wedstrijd helemaal onderaan.

Van dat verschil was op het veld amper iets te zien. Feyenoord nam als vanzelfsprekend het initiatief, maar legde daarbij een zeer laag tempo aan de dag. De verdediging van de bezoekers werd zo nauwelijks op de proef gesteld, al ontsnapte Sparta in de beginfase wel toen Mark Diemers geen succes had met een poging van dichtbij.

Ook standaardsituaties boden geen soelaas voor de thuisclub, die zo genoegen leek te moeten nemen met een 0-0 ruststand. Dat was echter buiten Ridgeciano Haps gerekend. De mee opgekomen vleugelverdediger kreeg de bal aangespeeld van Steven Berghuis, kapte zijn tegenstander uit en trof vervolgens doel met een droog schot. Twee weken geleden tegen Willem II had Haps al gezorgd voor de belangrijke 1-1.

Voor een ploeg die zich terugknokte van een 0-4 achterstand (zoals Sparta deed tegen AZ), valt een nadelige marge van één te overzien. En ook in De Kuip toonde de formatie van Henk Fraser veerkracht. Na zeven minuten in de tweede helft stond het alweer gelijk: Lennart Thy benutte ijskoud een strafschop, die werd toegekend voor een overtreding van Uros Spajic op Abdou Harroui op de rand van het zestienmetergebied.

Blessure Fer
Feyenoord was nu aan zet tegen het goed georganiseerde Sparta. De formatie van Advocaat dwong echter nauwelijks kansen af en moest daarbij waakzaam blijven voor uitbraken van de stadgenoot. Met name Harroui en de debuterende Mario Engels waren een plaaggeest voor de thuisploeg.

Na driekwart wedstrijd voerde Feyenoord zijn eerste wissel door, en dat was er een uit de categorie 'noodgedwongen'. Leroy Fer greep naar zijn hamstring bij een sprintduel en gaf meteen aan niet verder te kunnen spelen. Een kwartier voor tijd moesten Diemers en Linssen plaatsmaken voor Nicolai Jørgensen (die zijn comeback maakte) en George Johnston in een poging van Advocaat een slotoffensief in gang te zetten. De Sparta-defensie werd echter nauwelijks in de problemen gebracht. Zelfs Berghuis kon Feyenoord deze keer niet over het dode punt heen helpen. Diep in de blessuretijd kreeg Sparta nog een gouden kans om de derby te beslissen. Justin Bijlow redde echter fenomenaal op een inzet van Deroy Duarte.

Na de 1-1 tegen FC Twente van vorige maand is het de tweede keer dit seizoen dat Feyenoord averij oploopt. De kans is levensgroot dat de ploeg van Advocaat later op deze zondag zijn koppositie verspeelt. Voor de Rotterdammers gaat het vizier nu op het Europa League-duel bij Dinamo Zagreb van donderdagavond. Volgende week zondag volgt de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk in de Eredivisie.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.