Feyenoord zeker van derde plek na uitblijven Wonder van Breda

Feyenoord heeft zich woensdagavond verzekerd van deelname aan de voorronde van de Europa League door simpel te winnen op bezoek bij NAC. De club uit Breda is nu op een haar na officieel gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord moest het in het Rat Verlegh Stadion, dat wederom uitverkocht was, doen zonder Robin van Persie en Nicolai Jørgensen. Daardoor stond Dylan Vente in de spits. De eveneens afwezige Steven Berghuis werd vervangen door Orkun Kökçü. Toch was het een andere 'invaller' die zich in Breda als eerste liet gelden.

Jeremiah St. Juste, de vervanger van de geblesseerde Cuco Martina, opende in de elfde minuut de score. De rechtsback maakte zijn derde doelpunt van het seizoen, een persoonlijk record, nadat Grad Damen de bal zomaar inleverde op de rand van de zestien. De manier waarop het doelpunt viel was exemplarisch voor het spel van NAC, dat van het kastje naar de muur werd gestuurd door het veel sterkere Feyenoord.

Geen moment liet NAC zien nog te geloven in een scenario waarbij directe degradatie zou worden vermeden. Feyenoord kreeg alle ruimte en hoefde niet eens volle bak te gaan om de wedstrijd onder controle te houden. NAC ontsnapte na een pegel van Tyrell Malacia vlak na het doelpunt van St. Juste aan de 2-0, die er vlak voor rust alsnog kwam. Benjamin van Leer blunderde opzichtig door een schot van Dylan Vente dat recht op hem af kwam in eigen doel te slaan.

Dylan Vente juicht na zijn doelpunt, dat tot stand kwam door een blunder van NAC-keeper Benjamin van Leer.

Trainer Ruud Brood kon het niet meer aanzien en voerde in de rust een dubbele wissel door. Mikhail Rosheuvel en Mitchell te Vrede, in de eerste seizoenshelft de smaakmakers van NAC, bleven achter in de kleedkamer. Sydney van Hooijdonk en Sullay Kaikai waren hun vervangers. Feyenoord besloot het nog wat rustiger aan te doen, maar kwam desondanks nauwelijks in de problemen.

In de 65ste minuut besloot Feyenoord weer even aan te zetten en direct was het raak. Een prachtige pass van Sam Larsson kwam tot bij Tonny Vilhena, wiens voorzet bij de tweede paal simpel werd binnengekopt door Jens Toornstra: 0-3. Vijf minuten later werd het nog erger voor NAC. Toornstra schoot op fraaie wijze een vrije trap binnen en zette de 0-4 op het scorebord.

Terwijl het 'Always look on the bright side of life' uit de kelen van de cynische maar negentig minuten lang zingende NAC-fans klonk, speelde Feyenoord de wedstrijd rustig uit. De paal stond een hattrick voor Toornstra in de weg. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kan na de klinkende zege niet meer ingehaald worden door AZ. NAC kan donderdag al officieel degraderen als Excelsior wint op bezoek bij ADO Den Haag.