Feyenoord zakt week na imponerende Klassieker door het ijs bij Excelsior

Reacties

Feyenoord heeft het indrukwekkende spel van De Klassieker zondag geen moment door kunnen trekken naar de derby bij Excelsior. In een lang gezapig duel kwam de formatie van Giovanni van Bronckhorst zondag dankzij Robin van Persie nog wel voor, maar volgde op het Kralingse kunstgras een voor het seizoen symbolische ontmanteling.

Feyenoord zakt week na imponerende Klassieker door het ijs bij Excelsior
Excelsior
Excelsior
2 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Heel voetbalminnend Nederland sprak dagenlang over De Klassieker, waarin Feyenoord aartsrivaal Ajax met liefst 6-2 vernederde. Van Bronckhorst stelde vrijdag nog dat het duel in De Kuip had getoond hoe goed zijn ploeg kan zijn. Dat dat niveau geen constante is, bleek eens te meer bij Excelsior. Ten opzichte van het duel met Ajax had de Feyenoord-trainer één wijziging doorgevoerd. En dat was noodgedwongen, Jan-Arie van de Heijden verving de geblesseerde Eric Botteghin. Nicolai Jørgensen moest dus op het door hem vervloekte kunstgas genoegen nemen met een plek in de dug-out.

Gezapig
Zo enerverend als het optreden in de clash met Ajax, zo gezapig was de derby het eerste half uur. Excelsior, dat het dit seizoen lastig heeft in de Eredivisie, kende in Marcus Edwards zijn meest bedrijvige man. De rappe aanvaller zag in de beginfase een schot geblokt worden, schoot na ruim een half uur net naast en speelde even later een uitbraak slecht uit. Feyenoord zette daar lang alleen een geblokt schot van Jens Toornstra tegenover.

In de slotfase ontbrandde het eerste bedrijf zomaar even. Een rebound van Toornsta, na een door doelman Alessandro Damen gepareerd schot van Sam Larsson, moest door Excelsior-verdediger Thomas Oude Kotte van de lijn gehaald worden en in de blessuretijd dwong Van Persie Damen tot een fraaie reflex met een kopbal.

Na rust ging Feyenoord direct verder waar het gebleven was, want in de 46ste minuut was het opnieuw bijna raak. Steven Berghuis zag zijn inzet via de paal uit het doel blijven. De waarschuwingen van vlak voor en na rust bleken aan Excelsior-dovemansoren gericht want in de 54ste minuut was het wél raak. Verdediger Lorenzo Burnet legde de bal met zijn lichaam wel heel ongelukkig klaar voor Van Persie, voor wie het een koud kunstje was de score te openen: 0-1. Zijn droge knal in de verre hoek betekende alweer zijn elfde competitiegoal van dit seizoen.

Symbolisch
Met de voorsprong als steun in de rug kon Feyenoord nog steeds nauwelijks imponeren. Sterker nog, Excelsior had slechts tien minuten nodig om langszij te komen. De manier waarop was symbolisch, want in het zestienmetergebied van Feyenoord konden de Kralingers naar hartenlust combineren. Uiteindelijk kwam de bal bij Ali Messaoud, die mocht aannemen en doelman Kenneth Vermeer kansloos liet: 1-1.

Feyenoord probeerde het in de slotfase nog wel, maar slaagde er ook met Jørgensen vanaf de 84ste minuut als invaller eigenlijk niet meer in gevaarlijk te worden. De beste kansen waren in de slotfase zelfs voor Excelsior. Mikael Anderson, Jerdy Schouten en debutant Dennis Eckert roken al aan de 2-1, maar uiteindelijk werd Robin van der Meer de onverwachte held van Excelsior. De verdediger was juist ingebracht om het punt over de streep te trekken, maar vond zich opeens in het zestienmetergebied van Feyenoord. Zijn eerste balcontact ging er ook direct in en met zijn even fraaie als beheerste volley velde hij het vonnis over Feyenoord.

Door het verlies heeft Feyenoord in tien uitduels nu al achttien verliespunten en zette de ploeg tevens de slechte serie op kunstgras (slechts zes zeges in de laatste vijftien optredens) door. De achterstand van Feyenoord op nummer twee Ajax bedraagt daardoor elf punten en het gat naar nummer vier AZ is maar vijf  punten. Excelsior maakt een flinke sprong op de ranglijst, maar wat vooral beklijft is dat er een gapend gat ligt tussen de onder- en de bovengrens van Feyenoord.

'Feyenoord kan zich blijkbaar alleen tegen PSV en Ajax opladen'
Opsteker richting belangrijke duels: 'Excelsior beloond voor getoonde durf'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
10
Willem II
34
13
5
16
58-72
-14
44
11
sc Heerenveen
34
10
11
13
64-73
-9
41
12
VVV-Venlo
34
11
8
15
47-63
-16
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Excelsior
Meer over Excelsior
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.