Feyenoord wint UEFA Cup

Feyenoord heeft na 28 jaar de UEFA Cup weer in het bezit. Dortmund verloor in De Kuip (3-2). Pierre van Hooijdonk voegde weer een hoofdstuk toe aan zijn successtory. In de schaduw van het Rotterdamse succes was het dramatisch afscheid van Jurgen Kohler.

De UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund was een open wedstrijd. Tomas Rosicky had de eerste kans. Maar de Tsjechische spelverdeler van de Duitse kampioen kwam niet verder dan een schot dat voor keeper Edwin Zoetebier weinig verontrustend was. Evanilson was de volgende Dortmunder met de 0-1 op zijn schoen. De Braziliaan werd zo op de huid gezeten door Van Persie en Patrick Paauwe dat de afgemeten voorzet van Ewerthon geen basis was voor een doelpunt.

In de dertigste minuut kreeg de laatste wedstrijd van Jurgen Kohler een dramatische wending. De routinier, die een punt zet achter zijn actieve loopbaan, verslikte zich in een terugspeelbal. Jon Dahl Tomasson troefde hem af, maar ten koste van een strafschop werd de Deen een doorgang belet. Het drama was compleet voor Kohler, want de Duitse oud-international kreeg ook nog een rode kaart voor zijn actie.

Feyenoord had logischerwijs geen oog voor dit persoonlijke drama. Van Hooijdonk benutte de strafschop onberispelijk (1-0). Acht minuten later maakte de international zijn faam waar van vrije-trappen-specialist. Na een overtreding op Van Persie mocht Feyenoord van circa twintig meter aanleggen. Dortmund-keeper Jens Lehmann, die in de twintigste minuut bij een vrije trap van Van Hooijdonk werd gered door de paal, was ditmaal kansloos (2-0).

Koud uit de kleedkamer kreeg Borussia Dortmund een steun in de rug. Feyenoord voedde de Duitse inhaalrace. Patrick Paauwe maakte een duwfout ten opzichte van Amoroso. Het slachtoffer zelf ontfermde zich met succes over de strafschop. Maar binnen vier minuten was de marge weer twee. Op aangeven van Shinji Ono bracht Tomasson Feyenoord op 3-1. De Deen omzeilde met succes de Duitse buitenspelval. Maar toch was Dortmund niet geslagen. Jan Koller schoot van afstand een afgeslagen bal schitterend achter Zoetebier.

De ploeg van Matthias Sammer bleef uitzicht houden op een positief resultaat. Feyenoord had het aan zichzelf te wijten. De Rotterdamse elf slaagde er namelijk niet in om het tiental van Dortmund haar wil op te leggen. De ploeg van Bert van Marwijk gaf de Duitsers te veel ruimte, waarbij vooral opviel hoeveel ruimte Koller kreeg. De Rotterdamse aanhang bleef het laatste kwartier in spanning, maar Borussia Dortmund had niet meer de kracht en het geluk het angstige spel van Feyenoord af te straffen.