Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na zinderende penaltyserie

Reacties

Feyenoord heeft voor het tweede jaar op rij beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. In Eindhoven was de bekerwinnaar in een zinderende penaltyserie te sterk voor landskampioen PSV, nadat beide ploegen in de reguliere speeltijd niet hadden gescoord. Voor trainer Giovanni van Bronckhorst is het alweer zijn vijfde prijs in Rotterdamse dienst.

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na zinderende penaltyserie
PSV
PSV
ns
0 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Met aan de ene kant de nieuwe hoofdtrainer Mark van Bommel op de bank als opvolger van Phillip Cocu en Angeliño, Denzel Dumfries en Nick Viergever in de flink vernieuwde achterhoede, en aan de andere kant de teruggekeerde Jordy Clasie in de basis als opvolger van de vertrokken Karim El Ahmadi was de traditionele opening van het seizoen meteen een interessant meetmoment tussen de kampioenen van de laatste twee jaar. In de openingsfase, en eigenlijk ook daarna, bleef het echter vooral bij aftasten.

Nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük de wedstrijd al in de eerste minuut noodgedwongen moest stilleggen omdat er vanuit het Feyenoord-vak fakkels op het veld werden gegooid, kon een van de andere nieuwe gezichten meteen aan de bak. Justin Bijlow, na het vertrek van Brad Jones deze week naar voren geschoven als eerste keeper, slaagde voor zijn eerste test. De twintigjarige doelman pakte een kopbal van PSV-captain Luuk de Jong, na een snelle balherovering van Angeliño, klemvast.

Het kleine groepje meegereisde Feyenoord-fans zorgde voor oponthoud in de openingsfase van de strijd om de Johan Cruijff Schaal.
Het kleine groepje meegereisde Feyenoord-fans zorgde voor oponthoud in de openingsfase van de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Na dat eerste speldenprikje was het lang wachten op nieuw gevaar voor een van beide doelen. PSV domineerde weliswaar, maar Feyenoord gaf aan de hand van het centrale duo Eric Botteghin-Jan Arie van der Heijden weinig weg. Na een korte drinkpauze veerde het publiek in het warme Philips Stadion even op toen Donyell Malen uit een voorzet van Gastón Pereiro naast kopte, terwijl Jorrit Hendrix op het nippertje voorkwam dat Sam Larsson kon uithalen na een steekpass van Robin van Persie; het echte spektakel bleef uit.

Mede doordat beide ploegen op eigen kracht weinig creëerden, ontstond de grootste kans van de eerste helft vlak voor rust door een individuele fout van Dumfries. De rechtsback liet zich de bal bij zijn officiële PSV-debuut wel erg makkelijk ontfutselen door Larsson op eigen helft, die vervolgens voorgaf. Voor het doel kwam Van Persie net tekort om binnen te tikken, omdat de nieuwe captain van de voornamelijk op de tegenstoot loerende Rotterdammers dat met zijn sterkere linkerbeen wilde doen.

Meteen na rust toonde Dumfries wél aan de PSV-fans waarom hij is gehaald als opvolger van Santiago Arias door de bal na een prima combinatie met Steven Bergwijn laag voor te geven, maar Clasie kwam net op tijd om Malen van scoren af te houden. Kort daarna ontsnapte Feyenoord opnieuw, omdat Gözübüyük oordeelde dat De Jong een overtreding beging op Bijlow toen hij in het vijfmetergebied de bal overtuigender aanviel dan de Feyenoord-doelman en de 1-0 leek binnen te frommelen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In die eerste fase na rust lag het tempo beduidend hoger dan in het eerste bedrijf. Bovendien ging Feyenoord actiever op jacht naar de openingsgoal, waaraan het via een gevaarlijk voorlangs zeilend schot van linksback Calvin Verdonk ook aan rook. Na die opleving zakte het tempo weer. En dus bleef het wachten op die eerste treffer, ook na het inbrengen van WK-gangers Hirving Lozano (na een uur in het veld gekomen voor Malen) en Sofyan Amrabat (in plaats van de aangeslagen Jens Toornstra).

Lozano was uiteindelijk de man die aan PSV-zijde nog het dichtst bij een doelpunt kwam. Nadat De Jong twee keer was teruggefloten wegens buitenspel, mocht de Mexicaan na een pass van Jorrit Hendrix wel door toen hij oog in oog kwam met Bijlow. Hij schoot echter recht op de Feyenoord-goalie. Ook PSV sloeg de schrik nog even om het hart. Tonny Vilhena dook na goed doorkoppen van invaller Dylan Vente, die Van Persie even daarvoor had afgelost, op voor Jeroen Zoet, maar zijn inzet rolde via de doelman net naast het doel.

Net als vorig jaar, toen Feyenoord van Vitesse won, moesten strafschoppen dus de beslissing brengen, omdat in de seizoensouverture niet meer wordt verlengd. Daarmee kende de strijd om de Johan Cruijff Schaal meteen een primeur, dankzij het ABBA-experiment van de KNVB. In dat nieuwe format was Bijlow de eerste die een penalty stopte, maar had Angeliño na twee saves van Zoet de winnende op zijn schoen. Nadat de Spanjaard miste en Bijlow ook Pablo Rosario van scoren afhield, hield Clasie zijn zenuwen wel in bedwang: 5-6.

Jordy Clasie schiet de winnende strafschop binnen. Op de voorgrond Steven Berghuis, die in de penaltyserie scoorde met een gewaagde Panenka.
Jordy Clasie schiet de winnende strafschop binnen. Op de voorgrond Steven Berghuis, die in de penaltyserie scoorde met een gewaagde Panenka.
'Knap hoe Bijlow en Verdonk zich hebben gepresenteerd bij Feyenoord'
'Aantal uitgespeelde kansen voor dominanter PSV viel tegen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.