Feyenoord wil vijf jaar na 'Guidetti-duel' weer toeslaan in Klassieker

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Het meest in het oog springende affiche van deze speelronde is vanzelfsprekend Feyenoord - Ajax.

Feyenoord wil vijf jaar na 'Guidetti-duel' weer toeslaan in Klassieker
 
Speeldag9
Aftrap14.30 uur
ScheidsrechterDanny Makkelie

• Zowel Feyenoord als Ajax verzamelde zestien punten in de eerste acht speelrondes, een moyenne van twee punten per wedstrijd. PSV stond na acht duels al op 21 punten.

• Feyenoord - Ajax stond in elk Eredivisie-seizoen op het programma. De Rotterdammers kraaiden achttien keer victorie, Ajax pakte 21 keer alle punten. Een gelijkspel was 22 keer de uitkomst van de titanenstrijd.

Een razendsnelle vooruitblik op de Klassieker

• Van de laatste 22 Eredivisie-duels tussen Feyenoord en Ajax wonnen de Rotterdammers er maar één: de 4-2 in het seizoen 2011/12. Met een hattrick eiste John Guidetti die middag de hoofdrol op bij Feyenoord.

• Feyenoord morste vooral in de afgelopen weken veel punten, voornamelijk in thuisduels. De Kuip was vorig seizoen nog een niet te overmeesteren fort, maar deze jaargang lieten de Rotterdammers al vijf punten liggen voor eigen publiek, meer dan in het volledige voorbije seizoen.

'Feyenoord kan blessure Van Beek niet toeschrijven aan pech'
'Het is klaar met de excuses bij Feyenoord'

• Karim El Ahmadi speelde liefst twaalf Klassiekers in Eredivisie-verband, maar proefde nog nooit de smaak van een overwinning: vijf remises en zeven nederlagen. Lasse Schöne daarentegen kan de speler met de meeste Klassiekers in de benen worden zonder ook maar één verliesbeurt. Momenteel is zijn balans vier overwinningen en vier remises in Eredivisie-duels met Feyenoord.

• Marcel Keizer probeert de eerste Ajax-trainer sinds Henk ten Cate te worden die zijn eerste Klassieker in Rotterdam in winst omzet. Ten Cate slaagde hier elf jaar geleden in, toen het 0-4 werd.

'Ajax speelt zijn beste wedstrijden altijd in De Kuip'
Tien jaar Klassieker in vogelvlucht

• Die zege dankte Ajax voor een groot deel aan Klaas-Jan Huntelaar, die twee goals voor zijn rekening nam. In totaal was de 34-jarige Achterhoeker direct betrokken bij zes doelpunten - vier treffers en twee assists - in zijn zes Eredivisie-duels in De Kuip.

• Op basis van het verleden zou een 0-0 wonderlijk zijn. Slechts twee van de 122 Klassiekers mondden uit in een doelpuntloos gelijkspel en dat was beide keren in Amsterdam, in 1978/79 en 2014/15.

'Ajax heeft stijgende lijn te pakken, maar speelt nog niet als een titelkandidaat'

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Ajax:

SeizoenUitslag
2012/132-2
2013/141-2
2014/150-1
2015/161-1
2016/171-1
Samenvatting Feyenoord - PEC Zwolle
Samenvatting Ajax - Sparta Rotterdam
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.