Feyenoord wil af van reputatie van 'slow starter' bij debuut Stam

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Jaap Stam beleeft zaterdagavond tegen Feyenoord zijn vuurdoop bij PEC Zwolle. Het versterkte FC Groningen stuit op Heracles Almelo.

Feyenoord wil af van reputatie van 'slow starter' bij debuut Stam

AZ - FC Utrecht

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Zowel AZ als FC Utrecht mikt op een notering in de topzeven, welke leidt tot deelname aan de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. Voorlopig heeft FC Utrecht drie punten meer dan AZ. Bij de Domstedelingen werd in de winterstop bekend dat Dick Advocaat na het seizoen vertrekt. AZ ziet John van den Brom dan afzwaaien en de trainer geldt in de Domstad als de beoogde opvolger van Advocaat.

• AZ zegevierde tot nu toe slechts in drie thuiswedstrijden. Ook het aantal doelpunten voor eigen publiek - dertien - houdt nog niet over.

• Nick Venema is met vier doelpunten gedeeld clubtopscorer bij FC Utrecht, hoewel hij slechts 212 minuten meedeed in Eredivisie-verband. Ook Gyrano Kerk en Simon Gustafson staan op vier goals.

• AZ - FC Utrecht is een duel tussen de dribbelkoningen van de Eredivisie. Na zeventien speelrondes zette Oussama Idrissi de meeste dribbels in (116) en bezet Kerk (101) de tweede plaats in deze rangschikking.

Dries Boussatta is een van de spelers die zowel uitkwam voor FC Utrecht en AZ.
Dries Boussatta is een van de spelers die zowel uitkwam voor FC Utrecht en AZ.

• Het is alweer negen jaar geleden dat AZ voor het laatst zijn eerste Eredivisie-wedstrijd van het kalenderjaar verloor; Ajax was destijds te sterk. Sindsdien boekten de Alkmaarders vijf zeges in een dergelijk duel en speelden ze drie keer gelijk.

• Oussama Tannane was in de eerste seizoenshelft extreem dreigend met 42 schoten en 29 gecreëerde kansen, in beide gevallen het hoogste aantal van alle FC Utrecht-spelers. Zijn effectiviteit is nog voor verbetering vatbaar: één doelpunt en drie assists.

Historie

• Voor FC Utrecht is AZ-uit traditioneel heel lastig. De Alkmaarders zetten 27 van hun 38 eerdere Eredivisie-thuisduels met de Domstedelingen in winst om. Zeven keer triomfeerde FC Utrecht.

Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen in het AFAS Stadion won AZ er slechts één. Dat was op 22 oktober 2017 (3-0), de vier duels daarvoor bleef FC Utrecht ongeslagen in Alkmaar.

 In het seizoen 2012/13 haalde AZ flink uit tegen FC Utrecht. Het werd 6-0 door onder meer een hattrick van Jozy Altidore en een eigen doelpunt van Mike van der Hoorn.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 0-3
2015/16 2-2
2016/17 2-3
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - VVV-Venlo

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Na zeventien speelrondes zitten er slechts drie punten verschil tussen beide clubs. In het voordeel van VVV-Venlo, dat heel knap overwinterde op de achtste plaats.

Tom Beugelsdijk verzamelde in de dertien Eredivisie-duels die hij dit seizoen speelde al negen gele kaarten. Zijn persoonlijk record in dit verband is elf keer geel in dertig wedstrijden in het seizoen 2013/14.

Op de ranglijst van ploegen met het meeste balbezit stond VVV-Venlo halverwege de competitie helemaal onderaan met een percentage van 38,33. De Graafschap stond een na laatste met 42,77.

• Zowel Nasser El Khayati als Lex Immers staat op 25 Eredivisie-treffers namens ADO Den Haag. Beiden hebben nog één goal nodig om toe te treden tot de topvijftien van de Eredivisie-topscorers aller tijden van de residentieclub.

Vlak voor de winterstop stonden we stil bij de prestaties van Nasser El Khayati:

'MVP' El Khayati blijft Eredivisie-toppers Ziyech en Tadic ruimschoots voor

• ADO Den Haag maakte dit Eredivisie-seizoen 39 procent van de treffers uit een standaardsituatie. Na zeventien speelrondes was dit op FC Emmen (53 procent) na het hoogste percentage.

• Aan zijn laatste zes uitwedstrijden in Eredivisie-verband hield VVV-Venlo slechts één punt over. Op de ranglijst op basis van prestaties in uitduels houden de Limburgers alleen Excelsior, NAC Breda en De Graafschap onder zich.

Vanzelfsprekend heeft VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn een verleden bij ADO Den Haag.
Vanzelfsprekend heeft VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn een verleden bij ADO Den Haag.

Historie

• In het Eredivisie-speelschema stond zestien keer eerder het affiche ADO Den Haag - VVV-Venlo op het programma. De residentieclub sleepte zeven zeges in de wacht, vier meer dan VVV-Venlo. De laatste twee ontmoetingen eindigden in een 1-1 gelijkspel.

ADO Den Haag is sinds het seizoen 1995/96 ongeslagen in thuisduels met VVV-Venlo. Na de 2-3 nederlaag destijds in de Eerste Divisie volgden veertien ontmoetingen in de Hofstad zonder nederlaag voor de thuisclub.

• Voor de laatste uitzege in de Eredivisie moeten we alweer terug tot het seizoen 1977/78. Martin Jol stond destijds in de basis bij, toen nog, FC Den Haag.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 0-0
2010/11 3-0
2011/12 2-0
2012/13 1-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Feyenoord

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Onder de nieuwe trainer Jaap Stam hoopt PEC Zwolle zo snel mogelijk de weg omhoog in te zetten. De Blauwvingers hebben met vijftien punten een dramatische eerste seizoenshelft achter de rug. Opponent Feyenoord bevindt zich als nummer drie in niemandsland en lijkt alleen bij bijzondere ontwikkelingen nog te kunnen stijgen of dalen.

PEC Zwolle loopt liefst achttien punten achter op het schema van vorig seizoen. Bij geen enkele andere club die dit en vorig seizoen uitkwam in de Eredivisie is het verval zo groot.

• Feyenoord zit juist in de lift in vergelijking met de voorbije jaargang. Na zeventien speelrondes totaliseren de Rotterdammers vier punten meer dan in het seizoen 2017/18.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Al vijf thuiswedstrijden op rij slaagde PEC Zwolle er niet in te winnen. Het is de slechtste reeks sinds het seizoen 2012/13 net na de promotie naar de Eredivisie.

De laatste twee wedstrijden van Feyenoord in de Eredivisie leverden slechts één punt op. Als de Rotterdammers niet winnen in Zwolle, blijven ze voor het eerst sinds november 2017 drie duels op rij zonder zege.

• Feyenoord begint meestal stroef aan een nieuw kalenderjaar. In de afgelopen twaalf jaar verloor het acht keer de eerste Eredivisie-wedstrijd in het nieuwe jaar.

Historie

PEC Zwolle won liefst vier van de laatste zes thuisduels met Feyenoord. De enige zege in deze reeks van de bezoekers was tijdens de meest recente ontmoeting. Dankzij een 3-4 overwinning namen de Rotterdammers drie punten mee naar huis.

• Toen Feyenoord in het seizoen 2016/17 kampioen werd, leek de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst op 9 april tegen een dure nederlaag aan te lopen in Zwolle. PEC leidde na dertien minuten met 2-0, maar door twee treffers van Steven Berghuis speelde de Eredivisie-koploper nog gelijk.

'Een van de besten neemt afscheid, alsof Rolling Stones voor laatste keer optreden'

• Jaap Stam debuteert zaterdag dus als trainer van PEC Zwolle in de Eredivisie. Ook als speler was Feyenoord zijn eerste tegenstander op het hoogste niveau. Op 15 augustus 1993 verloor hij in dienst van SC Cambuur met 1-0 in De Kuip.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 3-0
2015/16 3-1
2016/17 2-2
2017/18 3-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Heracles Almelo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

Halverwege het seizoen verkeert FC Groningen in degradatienood. Om de negatieve trend te doorbreken sloegen de noorderlingen toe op de transfermarkt. Thomas Bruns, Mo El Hankouri, Iliass Bel Hassani, Ko Itakura en Kaj Sierhuis kwamen op huurbasis over, terwijl Paul Gladon transfervrij werd vastgelegd. Heracles Almelo is met 26 punten nadrukkelijk in de race voor de Europese play-offs.

Liefst drie FC Groningen-spelers misten geen minuut in de eerste seizoenshelft, samen met FC Emmen het hoogste aantal van alle clubs. Bij de noorderlingen zijn Ritsu Doan, Sergio Padt en Samir Memisevic de minutenvreters. Wegens zijn deelname aan het toernooi om de Azië Cup mist Doan het treffen met Heracles Almelo.

• Heracles Almelo staat er dus keurig voor, maar dat komt voornamelijk door de resultaten in de eerste maanden van het seizoen. Sinds 1 november pakten alleen PEC Zwolle, Excelsior en De Graafschap minder punten dan de zes die de ploeg van trainer Frank Wormuth bijeen sprokkelde.

Iliass Bel Hassani als speler van Heracles Almelo in 2016.
Iliass Bel Hassani als speler van Heracles Almelo in 2016.

Opvallend is dat de helft van de nieuwelingen van FC Groningen een verleden heeft bij Heracles Almelo. Bruns, Gladon en Bel Hassani speelden eerder voor de Tukkers, waar ook Mike te Wierik vandaan komt.

• Waar FC Groningen zich met liefst zes spelers versterkte, moet Heracles Almelo juist vrezen voor het vertrek van zijn smaakmaker. Kristoffer Peterson staat namelijk in de belangstelling van Fenerbahçe. De aanvaller was in de eerste helft van het seizoen liefst tien keer trefzeker.

Historie

FC Groningen is de laatste zeven thuisduels met Heracles Almelo ongeslagen. Van de laatste veertien onderlinge ontmoetingen in de Martinistad wonnen de bezoekers er slechts twee.

• Bijna exact een jaar geleden, op 27 januari 2018, stonden beide clubs ook tegenover elkaar. FC Groningen leidde toen halverwege met 3-1, maar de bezoekers kwamen nog terug tot 3-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-1
2014/15 3-1
2015/16 2-1
2016/17 0-0
2017/18 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.