Feyenoord vernedert hopeloos Sparta met recordzege

Reacties

Een ontketend Feyenoord heeft in de Rotterdamse stadsderby helemaal niets heel gelaten van een onthutsend zwak Sparta. Na een kwartier stond het al 0-3, de teller stopte uiteindelijk bij 0-7. Het was de grootste zege ooit van Feyenoord op de stadgenoot, de ploeg van Alex Pastoor blijft door de oorwassing in grote problemen. Het staat nu gedeeld laatste in de Eredivisie.

Feyenoord vernedert hopeloos Sparta met recordzege

De gedachten bij Sparta gingen vooraf automatisch terug naar de editie van vorig seizoen. Toen boekte de thuisploeg een verrassende 1-0 overwinning op de uiteindelijke landskampioen, cultspits Mathias Pogba was na precies 48 seconden de matchwinner. Waar Sparta destijds aan een droomstart genoeg had voor de drie punten, liet het zich zondagmiddag in de openingsfase volledig voor schut zetten door Feyenoord, dat het uiteindelijk pas na de zevende treffer welletjes vond.

De bezoekers begonnen de vernedering van de kleine buurman al na iets meer dan drie minuten. Na Spartaans balverlies op het middenveld pikte Tonny Vilhena de bal op, om vervolgens van grote afstand uit te halen. Keeper Roy Kortsmit verkeek zich volledig op het schot, dat precies door het midden tegen de touwen sloeg. Vier minuten later was het duel al beslist. Na een prachtige indraaiende voorzet van Jean-Paul Boëtius en een al even fraaie loopactie van Dylan Vente, kopte laatstgenoemde knap raak: zijn eerste goal in de hoofdmacht.

Dylan Vente is tevreden na zijn eerste treffer in Feyenoord 1, de 0-2 tegen Sparta.
Dylan Vente is tevreden na zijn eerste treffer in Feyenoord 1, de 0-2 tegen Sparta.

De basisplek voor het pas achttienjarige talent - de broer van zijn grootvader is Leen Vente, de man die in 1937 de eerste goal ooit in de Kuip maakte - was verrassend. Omdat Nicolai Jørgensen ontbrak wegens familieomstandigheden, leek de weg vrij voor Michiel Kramer. Giovanni van Bronckhorst negeerde de lange spits echter, ten faveure van Vente. Met zijn rake kopbal bewees de spits van Feyenoord Onder-19 het gelijk van zijn trainer, de rol van Kramer in Rotterdam-Zuid lijkt wel uitgespeeld. Met die 0-2 was de ellende voor Sparta echter nog niet compleet, want Feyenoord verdubbelde die rante voorsprong nog voor rust.

Na precies een kwartier redde Kortsmit nog op een inzet van Steven Berghuis, op de rebound van de mee opgekomen rechtsback Jeremiah St. Juste had de keeper geen antwoord. Kortsmit tikte even later wel een vrije trap van Berghuis knap onder de lat vandaan, maar liet zich bij de vierde trefffer verrassen in de korte hoek. Weer was het Vilhena die het van ver probeerde, weer met succes. De middenvelder kwam in een voor Sparta desastreuze eerste helft nog een teenlengte tekort om zijn hattrick binnen te tikken, de thuisploeg kon tegen dat alles slechts een schotje van Craig Goodwin tegenover stellen.

Dieptepunt
Waar trainer Alex Pastoor in de rust ongetwijfeld zal hebben gehamerd op eerherstel, of toch in ieder geval schadebeperking, kon van beide zaken absoluut geen sprake zijn. Uit een corner van Berghuis knikte Renato Tapia raak, waardoor het amper twee minuten na de hervatting al 0-5 stond. Daarna was namens de thuisploeg wederom Australiër Goodwin bedrijvig: hij zette tot twee keer toe zijn landgenoot Brad Jones aan het werk.

Feyenoord viert feest tijdens de recordzege op Sparta.
Feyenoord viert feest tijdens de recordzege op Sparta.

Sparta leek daarna het geluk te hebben dat Feyenoord het wel geloofde, zelf kwam het desondanks niet tot een fatsoenlijke aanval of een uitgespeelde kans. In de laatste twintig minuten werd het demasqué alsnog compleet: Berghuis kon een lage voorzet van Vente simpel binnentikken, invaller Bilal Basaçikoglu maakte de zevenklapper compleet. Daar bleef het uiteindelijk bij, nog nooit won Feyenoord - dat de laatste vier officiële wedstrijden bij Sparta nota bene nog had verloren - met grotere cijfers van de Kasteelheren.

Voor Sparta betekende het pak slaag een absoluut dieptepunt in een toch al zwaar teleurstellend seizoen. De ploeg stond tot zondagmiddag voorlaatste met twee duels minder dan de vier belangrijkste concurrenten. Het heeft nu evenveel punten als hekkensluiter Roda JC Kerkrade, maar door de laatste Feyenoord-treffer wel een minder doelsaldo. Sparta heeft nog wel de inhaalwedstrijd tegen Vitesse (dat duel werd vorige week afgelast in januari ingehaald) tegoed. De kopzorgen voor Pastoor worden met de week groter.

'Feyenoord heeft kritiek en problemen in één keer aan gort gespeeld.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.